Comisia Europeana intentioneaza sa recurga la o serie de masuri menite sa reduca in mod semnificativ diferentele de salarizare intre femei si barbati pe parcursul urmatorilor cinci ani.
Inainte de Ziua internationala a femeii, Comisia Europeana si-a consolidat si aprofundat angajamentul de a sustine egalitatea de sanse intre femei si barbati prin publicarea unei Carte a femeilor. Aceasta declaratie politica stabileste cinci domenii-cheie de actiune si angajeaza Comisia sa introduca egalitatea de sanse intre femei si barbati in toate politicile sale pentru urmatorii cinci ani, luand in acelasi timp masuri specifice pentru promovarea acesteia

Diferenta medie de salarizare intre femei si barbati este in momentul de fata in UE de 18%. Pentru a reduce aceasta diferenta, Comisia intentioneaza sa sensibilizeze angajatorii cu privire la acest aspect, sa incurajeze initiativele de promovare a egalitatii de sanse intre femei si barbati si sa sustina dezvoltarea unor instrumente de masurare a diferentelor de salarizare intre femei si barbati, arata un comunicat europa.ro.

Pe de alta parte, nu sunt excluse noi masuri juridice. Comisia intentioneaza sa consulte partenerii sociali europeni si sa analizeze impactul mai multor optiuni: inasprirea sanctiunilor, instaurarea transparentei cu privire la salarizare si raportarea periodica privind diferentele de salarizare. Un sondaj Eurobarometru, dat publicitatii astazi, arata ca peste 80% dintre europeni sustin luarea de urgenta a unor masuri care sa remedieze aceste diferente.

Un nou sondaj Eurobarometru privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, de asemenea lansat astazi, arata ca 62% dintre europeni considera ca inegalitatea intre femei si barbati exista in continuare in multe domenii ale societatii. Sondajul arata de asemenea ca principalele doua prioritati de actiune ale europenilor in acest domeniu sunt combaterea violentei impotriva femeilor si eliminarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati (respectiv 92% si 82% dintre respondenti considera ca aceste aspecte ar trebui sa fie abordate de urgenta). In plus, 61% considera ca deciziile luate la nivelul UE joaca un rol important in lupta impotriva inegalitatii de sanse intre femei si barbati.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.