Talhariile prin amenintare cu arma, jafurile si infractiunile au crescut anul trecut cu 11%, potrivit bilantului Ministerului Administratiei si Internelor

"In anul 2009, marcat de criza economica, in zona sigurantei cetateanului s-a constatat o crestere a riscului infractional la diferitele niveluri. Rata criminalitatii inregistreaza cresteri la urmatorii indicatori: infractiuni sesizate, infractiuni constatate, infractiuni solutionate. Politia Romana a cercetat 248.822 de persoane, din care 121.726 pentru infractiuni judiciare, 47.488 pentru infractiuni economico-financiare si 79.579 pentru infractiuni de alta natura", a anuntat astazi ministrul Internelor Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, criminalitatea stradala a cunoscut un trend ascendent in anul 2009, fiind inregistrate cu 8% mai multe infractiuni stradale fata de 2008. De asemenea, s-a inregistrat o crestere a infractionalitatii de talharie prin amenintare cu arma, tinta predilecta a acestor infractori fiind unitatile bancare, casele de schimb valutar si de amanet, dar si factorii postali. Totodata, talhariile cu autori mascati au inregistrat o crestere de 93%, iar infractiunile contra patrimoniului au crescut cu 80%, aceste fapte penale fiind reprezentate de infractiuni de furt.

Numarul solicitarilor cetatenilor la apelul 112 cunoaste, de asemenea, o crestere - aproximativ 9.000 de interventii in cursul anului trecut, potrivit NewsIn.

  • Prea putini politisti si agenti de paza pe strazi
Evaluarile la nivelul MAI arata o scadere a capacitatii de actiune in strada pentru mentinerea ordinii publice. "In anul 2009, Politia Romana, din pacate, a inregistrat cel mai mare deficit de agenti de politie din ultimii cinci ani - 11%, respectiv 4.995, la sfarsitul anului trecut, 68,2% dintre acestia fiind inregistrati in structurile de ordine publica. Mai mult, in ultimii doi ani, peste 1.800 de agenti de ordine publica au migrat din dispozitivele de ordine publica catre alte structuri, in conditiile in care tendinta generala a criminalitatii este de crestere", a apreciat ministrul.

Ministrul Blaga a adus in discutie si raportul de forte din Jandarmeria Romana, unde o mare parte din personal este angrenata in misiuni de paza si protectie institutionala in detrimentul misiunilor de ordine publica. "In Jandarmeria Romana, 68,3% din efective isi desfasoara activitatea in structurile destinate in principal misiunilor de paza si protectie institutionala si in cele destinate asigurarii suportului operativ si numai 32% din efective, in structurile destinate misiunilor de ordine publica. Este nevoie ca acest procent sa se inverseze rapid: mai putini jandarmi in paza, mai multi jandarmi in strada", a afirmat Vasile Blaga, fiind de parere ca aceeasi masura trebuie aplicata si in cazul politistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.