Consiliul Superior al Magistraturii considera ca proiectul legii pensiilor este neconstitutional, printre argumentele invocate fiind incalcarea statutului magistratului sau al principiului neretroactivitatii, a declarat judecatorul Dan Lupascu, la discutiile cu senatorii din Comisia de Munca.

"Legea privind sistemul unitar de pensii este in opinia noastra vadit neconstitutionala. Este vorba, in primul rand, de principiul neretroactivitatii vis a vis de recalculare. In al doilea rand, in opinia noastra, pensia, salariul si celelalte drepturi pe care le au magistratii fac parte din ceea ce noi numim statutul magistratului. Prin urmare, orice atingere in aceasta privinta pune in discutie statutul magistratului", a spus Lupascu, prezent din partea CSM la discutiile din Comisia de Munca si Protectie Sociala din Senat, pe marginea legii pensiilor.

In opinia lui Lupascu, adoptarea proiectului legii pensiilor in forma actuala va duce la o "serie de tulburari foarte insemnate in justitie". In acest sens, judecatorul a vorbit despre lipsa de personal din magistratura, care ar lua proportii prin aplicarea principiilor legii pensiilor. "In acest moment noi ne confruntam cu un deficit de aproape 1.500 de magistrati, din totalul de 6.000 si ceva de magistrati. Daca proiectul va ramane asa, nu numai cei care ar indeplini conditiile de pensionare s-ar gandi sa iasa la pensie, ci s-ar gandi daca ar ramane in sistem si cei care in momentul de fata sunt la inceput de cariera, pentru ca se gandesc ca se aleg cu o pensie care sa ii permita sa agonizeze", a punctat Dan Lupascu.

Totodata, reprezentatul CSM considera ca numarul proceselor legate de conflictele de munca va exploda in perioada urmatoare. "Aceasta lege va genera indubitabil nenumarate litigii in instanta si intreb cine le va solutiona in conditiile in care noi insine suntem tulburati de prevederile ei. Este previzibil ca multiplele litigii care sunt in momentul de fata pe rolul instantelor judecatoresti in materia conflictelor de munca va fi si mai mare. Anul trecut am avut aproape 2,5 milioane de dosare la nivel national, cu aproape 200.000 mai multe decat in 2008, si aceste cifre cresc de la an la an", este de parere Lupascu.

Potrivit lui Dan Lupascu, noua lege abroga si o serie de articole care n-ar avea nicio legatura cu pensia, referindu-se la eliminarea prevederii care stipuleaza posibilitatea de a mentine in functie un magistrat, care a implinit 65 de ani, pana la 70 de ani cu avizul anual al CSM. De asemenea, judecatorul a afirmat ca magistratii nu se vor mai putea pensiona anticipat. "Daca vorbim despre pensia anticipata, proiectul prevede ca se poate acorda eventual la 60 de ani, daca s-a cotizat cu 8 ani mai mult decat vechimea necesara, adica 43 de ani. Inseamna ca trebuie sa fii magistrat de la 17 ani pentru a te putea pensiona anticipat", a spus judecatorul Lupascu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.