Dupa taiarea alocatiilor pentru "bogati", ministrul Finantelor are in plan impozitarea pensiilor. Cat de grava poate fi o criza a pensiilor si ce spune premierul Boc despre aceasta masura de criza?

[UPDATE 3] Vladescu: Astazi nu pot fi impozitate pensiile mici. Ministrul Vladescu a infirmat speculatiile privind cresterea fiscalitatii, inclusiv prin impozitarea pensiilor. "Astazi nu se pot impozita pensiile mici. Si asa sunt mult prea mici ca sa ne mai gandim si la impozitarea lor. Iar toate aberatiile pe care le-am auzit ca vrem sa impozitam CAS-urile si alte lucruri pe care le-am vazut scrise sunt efectiv aberatii", a declarat Vladescu inainte de intalnirea cu deputatii democrat-liberali ce are loc la aceasta ora. De asemenea, ministrul a precizat ca statul roman nu risca sa intre in incapacitate de plata. "Romania nu este in pericol de incetare de plati. Avem lichiditati la buget, platim pensii si salarii. Nu exista niciun fel de emotie, chiar daca dumneavoastra incercati sa o creati", s-a adresat Vladescu jurnalistilor prezenti.

[UPDATE2] Boc: Nu se pune problema impozitarii pensiilor. "Niciodata nu am discutat in Guvern, pana in acest moment, si nici nu vom discuta posibilitatea de impozitare a pensiilor. Exista cadrul legal in vigoare, nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor. Si domnul Vladescu a facut o declaratie spunand foate clar ca nu se pune problema impozitarii tuturor pensiilor", a declarat Boc, aflat in judetul Dambovita.

[UPDATE 1] Aproape 4,5 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 lei ar putea plati impozit pe venit. Ideea lansata de ministrul de finante, de a extinde impozitarea pensiilor, ar putea afecta 4.520.720 de pesoane ce primesc pensii mai mici de 1.000 de lei, scutite in prezent de impozitul pe venit de 16%, au declarat luni, pentru NewsIn, surse din Ministerul Muncii. In schimb contributiile salariatiilor la sistemul public de pensii nu pot fi impozitate, deoarece s-ar crea o situatie de dubla impunere, au explicat sursele citate. "In prezent, pensionarii care castiga peste 1.000 de lei platesc impozitul de 16% pentru suma care depaseste acest plafon. In aceasta situatie se regasesc 993.434 de pensionari. In schimb, aproape 4,5 milioane de pensionari nu platesc acest impozit, deoarece exista o prevedere legala care dispune scutirea de la plata impozitului pe venit a pensiilor care nu depasesc plafonul de 1.000 de lei", au explicat reprezentantii ministerului Muncii.

Ministrul Vladescu a declarat, intr-un interviu acordat Money.ro, ca sistemul de taxare din Romania nu este unul normal pentru o tara europeana. "nu este normal ca 3 milioane de oameni sa tina in spate 18 milioane", sustine Vladescu care crede ca singur solutie ar fi "mai multe taxe". [Reforma bugetara: Copil de "bogat" = alocatie zero]

O taxa absolut halucinanta, gandita de ministrul Vladescu, este cea pe pensie. "Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a explicat ministrul pentru Money.ro, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depaseste 1.000 de lei, pensiile sub acest plafon fiind scutite de impozit.

Ministrul a precizat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat. "Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista 3 milioane de platitori de contributii la pensii si 6 milioane de pensionari.

Ce tari europene isi mai impoziteaza pensionarii

Pana in 2040 in Germania pensia va deveni 100% impozabila. In Marea Britanie, pensia de la stat este considerata venit impozabil si se taxeaza, doar daca depaseste un anumit nivel. In Franta se impoziteaza toate pensiile, obtinute la cererea angajatului inainte de termenul legal. Sistemul de pensii a provocat dezbateri si in alte tari. Reglementarile in Uniunea Europeana nu sunt unitare, arata Realitatea.

Antonescu despre extinderea impozitarii pensiilor: Arata ca suntem in preajma incapacitatii de plata

Presedintele PNL Crin Antonescu a comentat luni intentia ministrului de finante Sebastian Vladescu de a extinde impozitarea inclusiv la pensii ca o masura ce denota lipsa de bani a Executivului, Romania riscand sa intre in incapacitate de plata. "E un guvern de dreapta, care doreste sa ia alocatiile de la banditii de copii ai banditilor de bogati si sa impoziteze pensiile si sub 1.000 de lei care sunt impozitate de la banditii de pensionari. Asta e haiducia de dreapta a Guvernului Boc. Dincolo de lucrurile astea, care deja au capatat o alura halucinanta, eu cred ca toate aceste semne ne arata pur si simplu ca Guvernul nu mai are bani si ca suntem in preajma riscului incapacitatii de plata, pentru ca in momentul in care vedem ca salariati numerosi incaseaza mai putini bani si ni se povesteste de fapt ca au gresit contabilii, au gresit mii de contabili toti in acelasi sens", a comentat Antonescu.

El si-a continuat criticile la adresa Executivului. "Cand se vorbeste despre o aberatie precum aceea a atacarii unui drept constitutional al copilului, al fiecarei mame, indiferent de starea materiala, cand ni se vorbeste acum de impozitarea pensiilor, deci si a pensiilor mici, foarte mici, inseamna ca Guvernul este intr-o cautare disperata de bani si ne arata inca o data ca, in afara de a incerca sa jecmaneasca diferite categorii de venituri, nu are nicio alta solutie pentru a face ca economia sa produca banii si ca bugetul sa fie alimentat", a afirmat Antonescu.

Cat de grava poate fi o criza a pensiilor?

Imbatranirea si reducerea populatiei in statele Uniunii Europene va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare prin comparatie cu actuala criza financiara si economica globala – aceasta este concluzia unui raport publicat de Parlamentul European la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an.

Ca urmare, reformarea sistemelor publice de pensii, readucerea lor pe baze mai sustenabile si, in plus, stimularea sistemelor de pensii private trebuie sa fie prioritati imediate ale autoritatilor din toate statele comunitare.

Mai multe despre urmatoarea mare criza care ne paste, criza pensiilor cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.