Teatrul National Bucuresti (TNB) obtine in instanta evacuarea spatiului ocupat de Cafeneaua Actorilor la Universitate, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis vineri, 12 februarie, cererea facuta de TNB, care sustine ca firma care detine cafeneaua ocupa fara drept spatiul de langa teatru.
Teatrul National Bucuresti (TNB) a cerut Tribunalului Bucuresti, la inceputul lunii august 2009, sa dispuna evacuarea firmei Burs Procom, care detine Cafeneaua Actorilor, din spatiul pe care il ocupa la adresa din Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 2, avand in vedere ca acest spatiu este ocupat de firma fara a avea un contract de inchiriere valabil, informeaza NewsIn.

Pe 12 februarie, dupa doua amanari de pronuntare in acest dosar, Tribunalul Bucuresti a admis cererea TNB, a dispus evacuarea spatiului ocupat de Burs Procom de la adresa din Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 2, Sector 1, si a respins cererea de interventie formulata de Teatrul National de Opereta Ion Dacian in favoarea administratorilor cafenelei. Decizia instantei poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit avocatei Valentina Violeta Topor, care a reprezentat in instanta Teatrul National Bucuresti, a existat un contract de inchiriere dintre Burs Procom, care detine Cafeneaua Actorilor, si Teatrul National de Opereta (TNO) Ion Dacian, care nu mai este valabil. Astfel, potrivit avocatei, conducerea TNO a inchiriat catre Burs Procom un spatiu mult mai mic decat cel pe care s-a extins in momentul actual Cafeneaua si, totodata, spatiul respectiv putea fi inchiriat de conducerea Teatrului de Operata doar ca spatiu de repetitii.

Violeta Topor a declarat marti, pentru NewsIn, ca Primaria Sectorului 1 a solicitat TNB sa demoleze anexele construite in timp de managerii Cafenelei Actorilor, care s-a extins in ultimii ani pe un spatiu mult mai mare decat cel inchiriat initial. Topor a precizat totodata ca lucrarile de renovare a sediului TNB nu pot incepe din cauza litigiului cu Burs Procom.

Ministerul Culturii va investi 256,2 milioane lei (aproximativ 61 de milioane de euro) in lucrari de stabilitate si siguranta in exploatare, optimizare functionala, tehnologica si organizatorica a Teatrului National din Bucuresti, lucrari care nu vor afecta activitatea institutiei.

"Principalele lucrari se refera la stabilitatea intregului complex, consolidarea antiseismica care este absout necesara, si la modificari ale spatiilor interioare, care vor duce la aparitia unor noi spatii de spectacol. Estimam ca lucrarile ar putea incepe in martie 2010, cu corpul A, care cuprinde Sala Mare, urmand ca, in vara, sa ajunga in Corpul B. In final, lucrarile se vor intoarce la Sala Mare, care va trebui consolidata si micsorata, deoarece a fost marita fortat dupa incendiul din 1976. Activitatea teatrului nu va fi afectata, vom juca prin rotatie in salile disponibile. Avem un plan <de bataie> astfel incat sa nu avem de suferit. Eventual, in ultima faza, s-ar putea sa fie nevoie sa apelam la o solutie de rezerva", adeclara la sfarsitul anului trecut, pentru NewsIn, directorul Teatrului National "I. L. Caragiale", Ion Caramitru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.