Siguranta de sine si stapanirea catorva teorii ale limbajului sunt trucuri ce garanteaza calificativul maxim la proba orala de limba romana din cadrul examenului de bacalaureat, sustin liceenii de la Colegiul National "I.L. Caragiale" din Capitala.

"Ideea e sa pari sigur pe tine si sa incerci sa folosesti macar cateva cuvinte complicate. Este bine sa nu-ti notezi decat ideile principale din ce vrei sa spui si sa te uiti la profesori cand vorbesti. Eventual, sa-ti tii manile pe birou daca esti mai emotiv", a marturisit o eleva dupa iesirea din examen, relateaza NewsIn.

Pe langa aparitia sigura si prezentarea calma a argumentarii, cunoasterea unei teorii a limbajului, cum ar fi cea a lui Roman Jakobson, pare sa fie un alt "secret" al succesului. "Trebuie sa punctezi cateva lucruri la fiecare subiect, ca sa iei calificativul maxim. De exemplu, de multe ori merge cu emitatorul si receptorul, zici autorul e emitatorul, mai identifici un cod, un canal, iar profu' e multumit, dupa aia vorbeste el. Bine, nu spui asta orice ti-ar pica, logic. Dar e foarte usor examenul, cele mai multe sunt texte din ziare si chestii de-astea si te pun sa-ti dai cu parerea" spune un alt elev, care desi se descurca in privinta emitatorilor si receptorilor, nu a auzit niciodata de lingvistul rus ale carui teorii le invoca si le utilizeaza.

Daca, in urma cu doi ani, bacalaureatul a fost precedat de un scandal in urma nemultumirilor venite de la Academia Romana, potrivit careia subiectele la proba orala de bacalaureat au fost modificate, anul acesta subiectele au cuprins, aproape in totalitate, texte nonliterare.

"Nici nu stiu sa fi picat texte literare. Or fi fost, dar in sala unde am dat eu examenul, nu am auzit. Mi-a picat un fragment dintr-un interviu de ziar, a trebuit sa-mi dau cu parerea acolo, a trebuit sa fac si niste cerinte simple de gramatica, nu a fost mare lucru. M-au lasat douazeci minute sa ma gandesc si inca 15 cred ca a durat sa ma asculte. Merge repede examinarea. De multe ori, daca vad ca stii, nu te lasa sa termini. Nu ma deranjeaza ca au schimbat examenul. Oricum, pare mai usor asa", spune o alta eleva de la Caragiale.

  • Ce aduce nou bacalaureatul de anul acesta
Noutatile bacalaureatului din 2010 constau, in primul rand, in mutarea probelor orale in timpul anului scolar. Astfel, pe parcursul clasei a XII-a, sunt evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana (15-17 februarie) si, dupa caz, in limba materna(17-19 februarie). Tot in timpul ultimului an de liceu, elevii vor sustine doua probe de verificare a cunostintelor de folosire a computerului (19-29 aprilie) si de limbi moderne (31 mai-4 iunie).

Calificativele de la probleme orale vor fi consemnate in certificate de competenta atasate diplomei de bacalaureat. Elevii care nu se prezinta la probele orale au voie sa participe la probele scrise, insa nu pot promova examenul de bacalaureat.

Cat despre nota finala de bacalaureat, aceasta va fi media notelor obtinute la cele trei probe scrise care reprezinta a doua etapa a examenului. La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana (28 iunie), o proba obligatorie corespunzatoare profilului (30 iunie), matematica sau istorie, si una la alegere (2 iulie), in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.

Proba orala de limba romana continua marti si miercuri. In toata tara, la examen participa peste 200.000 de elevi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.