Elevii claselor a XII-a sustin astazi prima proba, cea orala de limba romana, din cadrul examenului de bacalaureat, care de anul acesta este impartit in doua etape, una in timpul anului, cuprinzand probele orale sau practice, si una la sfarsitul anului, cand se sustin probele scrise.

Proba orala se va derula intre 15 si 17 februarie si va fi sustinuta de peste 200.000 de elevi. Pe langa mutarea probei in timpul anului scolar, noutatea este ca aceasta nici nu se mai noteaza, arata NewsIn. La cele trei probe orale si practice care se sustin in timpul anului, respectiv limba romana, limbi straine si informatica (la care se adauga limba materna pentru circa 25.000 de elevi), candidatii nu vor mai primi note, ci calificative.

De altfel, in privinta probelor orale, prezenta la acestea este singura care conditioneaza absolvirea examenului. La probele orale nu se primesc note, ci calificative, in functie de un punctaj de pana la 100. Chiar daca punctajul unui elev in urma sustinerii probelor orale este 0, el va avea calificativul de incepator, acesta neconditionand promovarea bacalaureatului. Elevii care nu se prezinta la probele orale au voie sa participe la probele scrise, insa nu pot promova examenul de bacalaureat. Pentru cele trei probe se vor acorda, insa, certificate de competenta.

Altfel, din punctul de vedere al metodologiei de examinare, examenul nu este mult schimbat. Pentru proba de limba romana, bunaoara, subiectele sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), cuprind texte literare si nonliterare si vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Proba testeaza in principal competentele de comunicare si nu mai putin cunostintele literare ale candidatilor. Elevii nu au voie sa introduca in salile de examen materiale interzise, iar daca o fac vor fi eliminati din examen. La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. De asemenea, elevii nu au voie sa intre in clase cu telefoane mobile sau alte aparate cu care s-ar putea copia.

Printre noutatile de anul acesta se mai numara si modalitatea in care sunt remunerati profesorii supraveghetori la bacalaureat. Astfel, daca anul trecut sumele cu care erau platiti profesorii supraveghetori au fost mult diminuate fata de 2008, anul acesta, cel putin pentru probele din timpul anului, cadrele didactice care vor participa la bacalaureat nu vor primi bani. "Nu am emis niciun document pentru plata profesorilor supraveghetori la bacalaureat, nu am decis deocamdata cum vor fi platiti. Oricum, pentru probele din timpul anului, ei trebuie sa vina, deoarece este vorba despre o activitate in timpul anului scolar", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii ministerului.

Ministerul Educatiei a anuntat, insa, ca se iau toate masurile ca bacalaureatul sa se deruleze calm si in cele mai bune conditii. "Nu ne mai dorim ca bacalaureatul sa se afle pe prima pagina a ziarelor din cauza neregulilor. Ministerul Educatiei vrea un examen care sa se deruleze calm, fara a crea emotii candidatilor. Solicit Centrului National de Evaluare si Examinare implicare si responsabilitate, in asa fel incat sa fie prevenita orice deficienta. Tot ceea ce inseamna elaborare, corectare si transmitere de subiecte trebuie facute ireprosabil. Lansez un apel apoi catre profesori, membri in comisiile judetene de Bacalaureat. Respectati prevederile Metodologiei! Cer responsabilitate, fermitate, verticalitate si onestitate in supravegherea si evaluarea candidatilor", spune secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.