Cel putin trei persoane si-au pierdut viata si cateva zeci au fost ranite din cauza conditiilor meteorologice extreme din sudul tarii, unde sute de scoli si gradinite sunt inchise luni in 12 judete si in capitala, iar peste 140 de drumuri, inclusiv cele doua autostrazi, sunt blocate de nameti.

Sudul Romaniei, aflat sub cod portocaliu sau galben de ninsoare si viscol, traverseaza cel mai sever episod al acestei ierni si chiar din iernile ultimilor ani.

Codul portocaliu de ninsori abundente si viscol, declansat sambata, a fost extins pana luni la ora 20.00 in noua judete din sudul tarii si in Capitala, a anuntat duminica Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Astfel, in judetele Giurgiu, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati, Vrancea si Ilfov va ninge abundent si va fi viscol puternic, determinand diminuarea semnificativa a vizibilitatii si troienirea zapezii. De asemenea, pana luni, la ora 20.00, judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj, Arges, Dambovita, Teleorman, Bacau, Vaslui, Iasi, Neamt si Botosani, unde va ninge viscolit, sunt plasate sub cod galben, in timp ce in judetele Constanta si Teleorman, unde precipitatiile vor fi mixte si insemnate cantitativ, avertizarea priveste producerea poleiului.

Vremea rea a provocat, de sambata pana duminica seara, moartea a cel putin patru persoane si ranirea catorva zeci. Un barbat in varsta de 60 de ani a decedat si o femeie de 30 de ani a fost grav ranita, duminica dupa-amiaza, dupa ce autoturismul cu care se deplasau a fost lovit de un tren personal in localitatea Peretu din judetul Teleorman, potrivit NewsIn.

In localitatea vasluiana Coroiesti, un copil in varsta de trei luni, nascut prematur si care prezenta stari febrile, a murit duminica dimineata, dupa ce ambulanta care urma sa il preia a ramas blocata in zapada la 3,5 kilometri de destinatie.

Sambata seara, o femeie a murit dupa ce a fost surprinsa de o avalansa in Muntii Baiului. Salvatorii montani nu au putut recupera trupul neinsufletit din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Opt persoane, printre care si un copil, au ajuns la spital in urma unui carambol care s-a produs, duminica, pe autostrada Bucuresti - Pitesti. 20 de masini, printre care un autocar si un utilaj de deszapezire, au fost implicate in accident.

Secretarul de stat in MAI Valentin Fatuloiu a anuntat ca pana duminica la pranz avusesera loc zece accidente, soldate cu un mort si trei raniti grav.

In Bucuresti, pana duminica dimineata peste 1.200 de persoane solicitasera in ultimele 24 de ore ambulanta, avand nevoie de ingrijiri medicale, potrivit coordonatorului Ambulantei Bucuresti, Alice Grasu. "Numarul solicitarilor a crescut in ultimele 24 de ore cu 10% fata de o zi obisnuita, ajungand la 1.200. Dintre acestea 74 de cazuri au fost cazuri de persoane cazute in strada, 54 cu traume sau fracturi si 10 cazuri sociale, oameni ai strazii, care au avut degeraturi si au necesitat internarea", a explicat Grasu pentru NewsIn.

Premierul Emil Boc a convocat duminica o reuniune a comitetului pentru situatii de urgenta, anuntand la finalul ei ca scolile si gradinitele din zece judete - Buzau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Olt, Prahova si Teleorman - si din cateva comune din judetul Arges vor fi inchise, luni, din cauza zapezii, la acestea adaugandu-se gradinitele, scolile primare si generale din Capitala. Masura afecteaza in Bucuresti peste 140.000 de elevi si prescolari, care vor incepe semestrul al II-lea cu o zi mai tarziu. Premierul a precizat ca orele pierdute vor fi recuperate ulterior.

Ministerul Educatiei a anuntat apoi, intr-un comunicat, ca inchiderea scolilor vizeaza si judetul Ilfov, astfel ca in total in 12 judete si municipiul Bucuresti scolarii si prescolarii vor sta luni acasa. Toate inspectoratele scolare judetene vor tine legatura cu prefecturile si vor comunica Ministerului Educatiei pana luni, la ora 16.00, daca intreruperea activitatilor scolare se va prelungi si pentru ziua de marti, 9 februarie.

Viscolul a afectat cu precadere traficul rutier, dar si cel feroviar, in special in Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Buzau, Braila. CFR Calatori a anuntat duminica ca, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, circulatia feroviara se realizeaza in conditii de iarna, fiind anulate peste 20 de trenuri in zilele de 7 si 8 februarie. Peste 160 de persoane au ramas blocate pe sosele, necesitand interventia autoritatilor. Premierul Boc a anuntat ca 140 de drumuri au devenit impracticabile si a cerut prefecturilor sa se implice in deszapezire. Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost inchisa duminica, incepand cu ora 20.00, masinile urmand sa fie redirectionate pe DN7 Bucuresti-Gaesti-Pitesti, in timp ce traficul pe un nou tronson al Autostrazii Soarelui, Lehliu-Drajna, a fost oprit de la ora 19.00, din cauza vremii.

Duminica seara, un autobuz in care se aflau 29 de persoane, printre care si doi copii, a ramas inzapezit pe drumul judetean care leaga comunele Valeni si Seaca, din judetul Olt. La ora 21.00, in Olt, potrivit reprezentantului Comandamentul Operational pentru Situatii de Urgenta, nu se putea circula pe 24 de drumuri judetene, pe noua dintre acestea circulatia fiind inchisa, iar pe restul traficul fiind blocat din cauza nametilor care, pe alocuri, ating si trei metri inaltime.

Din cauza viscolului si ninsorii, Ministerul Transporturilor a decis sa restrictioneze circulatia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone prin Vama Giurgiu pana luni la ora 06.00. Astfel, peste 170 de autotrenuri care au intrat in Romania prin Vama Giurgiu stationau in zona duminica dupa-amiaza din cauza restrictionarii circulatiei, iar politistii au oferit ceai cald soferilor.

Navigatia pe Dunare, pe Canalul si Bara Sulina a fost blocata, din cauza vremii nefavorabile, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.

In capitala, principalele artere urmau sa fie inchise temporar in cursul noptii, pentru deszapezire. Echipaje speciale formate din cate trei-patru utilaje si o patrula a Politiei Rutiere vor actiona, incepand cu miezul noptii, pe principalele artere din cele sase sectoare ale Capitalei, conform planului realizat de Primaria Capitalei.

In ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica, duminica dimineata MAI a anuntat ca 17 localitati din Giurgiu, Caras-Severin, Olt, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman au ramas fara energie electrica in ultimele ore. La reuniunea de comitetului de urgenta convocata de premier dupa-amiaza, secretarul de stat de la Ministerul de Interne Mihai Capra a precizat ca mai sunt opt localitati cu retea electrica intrerupta, dintre care patru in Caras Severin, doua in Giurgiu si trei in Olt.

Reprezentantii distribuitorului de energie din Oltenia, Grupul CEZ, au declarat duminica pentru NewsIn ca echipele companiei lucreaza in continuare pentru remedierea tuturor avariilor aparute din cauza vremii, dar ca este nevoie sa se opreasca viscolul, ca sa poata repara toate defectiunile aparute.
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, spune ca marti ar urma sa inceteze caderile de zapada. "De maine dimineata (luni - n.r.) exista mare probabilitate sa ridicam si codul galben pentru Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea si Olt, iar pentru celelalte judete atentionate cod galben si portocaliu in special va continua sa bata vantul puternic, sa cada zapada, asa cum scrie in atentionare pana maine seara la 20.00. Pentru urmatoarea noapte e posibil sa ramana sub cod galben cateva judete din estul tarii, dar de marti aproape sigur inceteaza ninsorile in toata tara, eventual la munte vor mai fi cateva caderi de zapada izolat", a anuntat Sandu duminica, la reuniunea comitetului pentru situatii de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.