Doua noi decese cauzate de gripa A/H1N1 au fost inregistrate de joi pana vineri, in acelasi interval fiind confirmate si 31 de noi imbolnaviri, dintre care cele mai multe, opt, in judetul Buzau, potrivit celui mai recent bilant al Ministerului Sanatatii.

Bilantul imbolnavirilor cu gripa porcina in Romania, de la debutul pandemiei si pana in prezent, a ajuns la 6.838, din care 111 decese.

Ministrul Sanatatii Cseke Attila a declarat, joi seara, la prima editie a Conferintei Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, ca in acest an va cauta sa regandeasca modul de finantare al sistemului si sa stopeze pierderile de fonduri. "Nu mi se pare in regula ca in Romania sa cheltuim peste 46% din Fondul National de Asigurari de Sanatate pentru servicii medicale acordate in unitatile spitalicesti, in timp ce pentru medicina de familie sa alocam doar 5,8%. Aici trebuie reasezat sistemul. De asemenea, in acest an vreau sa avem finantare egala pentru acelasi tip de interventie in doua spitale diferite", a spus Cseke Attila. Potrivit ministrului, in acest an este esential sa fie instituite masuri prin care cetateanul sa simta ca acest sistem se apropie mai mult de el, iar pacientul sa stie ca este in centrul acestui sistem.

Peste 1,2 milioane de romani s-au vacinat impotriva virusului A/H1N1 pana pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizandu-se doar in saptamana 11-17 ianuarie, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Pana pe 18 ianuarie, Ministerul Sanatatii repartizase in teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a atras atentia directiilor de sanatate publica asupra modului in care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, avand in vedere ca la nivel judetean exista foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicita suplimentarea stocurilor. Ministrul a cerut ca, mai intai, dozele ramase neutilizate intr-un judet sa fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, mentionand ca vor fi aprobate si suplimentari daca este necesar. De asemenea, ministrul a declarat ca medicii de familie trebuie sa aiba prioritate in ceea ce priveste aprovizionarea cu doze de vaccin.

Medicii de familie si-au exprimat ingrijorarea fata de evolutia campaniei de vaccinare impotriva gripei porcine, precum si fata de comunicarea defectuoasa intre segmentele sistemului sanitar, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), remis vineri agentiei NewsIn. Medicii de familie solicita Ministerului Sanatatii urgentarea si imbunatatirea modalitatilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atat mai mult cu cat Romania este inca pe varful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reactie si comunicare rapida pentru situatii deosebite. "Continuam sa sustinem ca este neprofesionist sa fim anuntati prin media sau sa deducem din diverse comunicate aparute la stiri, care sunt atributiile noastre in anumite situatii", mai spun medicii de familie.

Imunizarea contra gripei porcine a copiilor intre 6 si 16 ani va incepe in februarie, daca vaccinul pentru aceste categorii de varsta, fabricat de Institutul "Cantacuzino", va fi aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului, a anuntat, miercuri, Ministerul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.