O femeie in varsta de 42 de ani, din Caracal, a murit ieri din cauza gripei porcine, la trei zile dupa ce si ginerele acesteia, in varsta de 21 de ani, a murit din aceeasi cauza.

Potrivit directorul adjunct al DSP Olt, Marinela Madan, pacienta, Veronica Mazilu, de 42 de ani, din Caracal, a ajuns la spital pe 29 decembrie, impreuna cu ginerele sau in varsta de 21 de ani, ambii acuzand stari febrile, tuse seaca, dureri toracice si cefalee. Initial, testul pentru depistarea virusului A/H1N1 efectuat femeii a fost negativ, iar al tanarului a fost pozitiv. Dupa ce boala s-a agravat, medicii au decis sa repete testul pentru femeie.

"Evolutia starii lor de sanatate s-a agravat intr-un ritm alert. Niciunul dintre cei doi pacienti nu sufereau de alte afectiuni. Tanarul a decedat joi, pe 7 ianuarie, iar soacra sa, din pacate, astazi", a declarat Marinela Madan. Potrivit acesteia, astazi va fi efectuat examenul anatomo-patologic, pentru a se stabili cu exactitate cauza mortii femeii, relateaza NewsIn.

In urma anchetei epidemiologice efectuate de reprezentantii institutiei, reiese ca infectarea nu s-a facut de la soacra la ginere si nici invers, cei doi avand insa o sursa de infectare comuna. Directorul adjunct al DSP Olt a afirmat ca, in urma mortii celor doua persoane din Caracal, multi locuitori au luat cu asalt spitalul din municipiu pentru a se vaccina impotriva virusului pandemic.

De la debutul pandemiei, in judetul Olt au fost inregistrate patru decese cauzate de gripa noua si peste129 de suspiciuni de gripa porcina, prezenta virusului A/H1N1 fiind confirmata in peste 50 de cazuri. Din cele peste 15.000 de doze de vaccin impotriva gripei noi au fost utilizate circa 10.000, majoritatea in ultima saptamana.

  • Peste 200 de persoane asteapta, de dimineata, sa se vaccineze in Pasajul Universitatii
Peste 200 de persoane asteapta sa se vaccineze contra gripei A/H1N1 in centrul medical special amenajat in Pasajul Universitatii din Bucuresti, unde au fost trimise 1.000 de doze de vaccin pandemic, medicii spunand ca vor efectua vaccinul pana ce acestea vor fi epuizate. La ora transmiterii acestei stiri, coada se intinde pe scarile dinspre Spitalul Coltea, iar cei care vor sa se imunizeze s-au inscris pe liste de asteptare.

Numarul persoanelor care s-au vaccinat impotriva gripei A/H1N1 in acest week-end, la cele patru centre deschise in Capitala, a depasit 13.000. Aproximativ 8.500 de oameni s-au imunizat doar la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, potrivit Ministerului Sanatatii.

Incepand de astazi, in Capitala sunt deschise 21 de centre de vaccinare, care vor functiona in spitalele administrate de municipalitate.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar, acestia fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore sau in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale sa fie eficient si pentru a evita complicatiile grave, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, cei care constata ca au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seaca, febra, secretii nazale apoase, stare generala proasta si, ocazional, jena in gat, trebuie sa fie consultati cat mai repede de medicul de familie sau de cei de la sectia de boli infectioase a celui mai apropiat spital.

Pana duminica, in Romania au murit 85 de pacienti din randul celor infectati cu A/H1N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.