Federatia ofera sprijinul in speranta ca taxa va duce la reducerea consumului produselor de acest tip, care pot provoca diferite boli.

Presedintele federatiei, dr. Nicolae Hancu, a declarat astazi in cadrul unei conferinte de presa ca alimentele de tip fast-food au un continut caloric excesiv, care dauneaza sanatatii, consumatorii riscand boli precum obezitate, diabet si chiar cancer, potrivit unui studiu al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului si Fundatia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului.

"Daca prin introducerea acestei taxe se reduce consumul alimentelor de tip fast-food, noi, nutritionistii, vom fi extrem de incantati pentru ca vom realiza unul din marile noastre obiective, si anume scaderea aportului caloric de la aceste alimente care produc obezitate la nivel populational, iar prin obezitate contribuie la aparitia bolilor cardio-vasculare, a diabetului zaharat si a cancerului. Exista dovezi recunoscute in lume, inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii", Nicolae a afirmat Hancu.

Produsele fast-food contin pana la 275 kilocalorii pe suta de grame.

Potrivit acestuia, alimentele cu densitate calorica mare sunt cele de tip fast-food, iar acestea contin pana la 275 de kilocalorii pe suta de grame de aliment. "Alimente de tip fast-food sunt denumite drept alimente cu densitate calorica foarte mare, adica cele care pe 100 de gr de produs au o concentratie de calorii intre 225 si 275 de kilocalorii. Un hamburger, la 91 de grame, are 266 de calorii. Se poate face acest calcul pentru bauturile carbogazoase dulci, pentru ciocolata, pentru prajituri si asa mai departe", precizeaza nutritionistul clujean.

In opinia sa, fondurile obtinute din taxa pe fast-food ar trebui folosite pentru educatia nutritionla a copiilor in scoli. "Daca printr-o taxa modica se obtin niste bani, am solicita noi acum ca acesti bani sa fie redistribuiti spre programale de educatie nutritionala din Romania, care sunt extrem de deficitare in momentul de fata si ar fi extrem de util sa fie dezvoltate", a subliniat Nicolae Hancu.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii, a anuntat, marti, ministrul Attila Cseke.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.