Comisiile de munca au decis ieri majorarea punctului de pensie cu aproape 100 lei, pana la 826,2 lei, adancind astfel deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro.
Decizia de majorare a punctului de pensie, luata de comisii, nu este definitiva.

Amendamentul ce prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010", al deputatului PSD Ioan Cindrea a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, 14 abtineri si niciun vot impotriva, informeaza NewsIn. Parlamentarii au motivat ca punctul de pensie a ajuns sa reprezinte 39,9% din salariul mediu brut. Astfel, valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca in 2010 la 45% din salariul mediu brut.

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, a motivat votul parlamentarilor liberali, alaturi de cei ai PSD, prin faptul ca "valoarea punctului de pensie se situeaza la 39,9% din salariul mediu brut in actuala forma a bugetului, iar astfel veniturile pensionarilor vor cobori sub nivelul din 2005".

La randul sau, secretarul de stat a declarat ca o crestere a pensiilor in acest an ar pune in pericol deficitul bugetar de 5,9% din PIB convenit cu FMI si Comisia Europeana. "Inghetarea pensiilor este prinsa in acordul incheiat cu FMI si CE si nu avem alta posibilitate in aceste conditii, iar cresterea pensiilor nu poate fi facuta in corelare cu reducerea deficitului si necresterea fiscalitatii. Nu este vorba de o scadere a pensiilor in termeni nominali, ci o inghetare a lor", a precizat Gherghina.

In forma proiectului trimisa in Parlament prevede ca pentru plata pensiilor in 2010 se vor aloca 39,69 miliarde lei (7,36% din PIB), iar pentru sustinerea totala a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale va aloca din bugetul de stat o subventie de 7,056 miliarde lei.

Comisiile de munca au votat si reducerea contributiilor sociale cu aproape 10 procente

Parlamentarii au hotarat reducerea contributiilor pentru asigurari sociale platite de angajati si angajatori cu 9,5 procente, de la 31,3%, in varianta guvernului, la 21,8%. Astfel, contributia platita de angajator la bugetul asigurarilor sociale ar urma sa scada in acest an la 12,8%, de la 20,8%, iar contributia platita de angajat scade la 9%, de la 10,5% in prezent.

Parlamentarii au acceptat si cresterea deficitului bugetului asigurarilor pentru somaj cu circa 100 de milioane lei, la 1,472 miliarde lei, de la 1,376 miliarde in varianta propusa de guvern, desi secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat ca aceasta noua crestere a deficitului ar duce la depasirea deficitului bugetului general consolidat pe 2010, convenit la 5,9% din PIB cu FMI si CE.

Deputatii si senatorii din comisiile de munca au decis, de asemenea, cresterea cheltuielilor din fondul de garantare pentru plata creantelor salariale la 35 milioane lei, fata de 21,3 milioane lei, cresterea cuantumului ajutorului de deces la 3.000 lei, de la 1.836 lei, si la 1.500 lei pentru un membru al familiei, de la 918 lei.

Totodata, parlamentarii au decis ca "in cursul anului 2010 se poate acorda un singur bilet de tratament balnear sau de odihna pentru un beneficiar, iar durata sejurului unui bilet de odihna in 2010 este de 6 zile".

Actuala forma a proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 trebuie, insa, sa treaca si de comisiile reunite de buget-finante din Parlament si de plenul reunit al celor doua Camere.

Boc despre punctul de pensie: Niciun amendament nu poate fi acceptat daca nu are sursa de finantare

Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la decizia parlamentarilor din Comisia de munca de a aproba majorarea punctului de pensie, ca toti banii sunt deja in proiectul de buget elaborat de Guvern si orice amendament la acest proiect nu poate fi acceptat fara asigurarea sursei de finantare.

Intrebat de unde ar putea lua Guvernul bani pentru a sustine majorarea punctului de pensie, asa cum au decis parlamentarii din Comisiile de munca, primul-ministru a spus ca discutiile pe marginea acestui subiect vor avea loc in Guvern si ca proiectul de buget nu permite, in acest moment, o alta sursa de finantare.

Premierul a subliniat ca bugetul de stat nu are in acest moment "solutii financiare miraculoase". "Toti banii sunt in buget. Luam dintr-o parte, punem in alta parte. O sa vad ce solutii financiare au gasit cei care le-au propus (amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2010, n.r.). Din punctul nostru de vedere, proiectul, asa cum a fost inaintat de catre Guvern, avea asigurata resursa financiara pentru a face fata anului 2010 (...) care are o crestere economica de 1,3%", a explicat primul-ministru, adaugand ca daca economia va permite sa se adune mai multi bani la bugetul de stat, atunci vor fi alocate, in mod evident, resurse financiare suplimentare pentru dezvoltare, pentru a mari pensiile.

"Dar atat avem. Nu sunt bani miraculosi in alta parte. Daca am avea bani, fiti siguri ca am putea aloca resurse suplimentare pentru toate domeniile. (...) Faptul ca avem o crestere economica, e un semn bun ca pentru viitor vom avea mai multi bani pentru dezvoltare, salarii, pensii. Daca nu facem aceste masuri anul acesta, nu vom avea bani nici in anii viitor"
, a subliniat Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.