Pretul medicamentelor de uz uman nu se va mai calcula in functie de media celor mai mici preturi din 12 tari europene, ci va fi mai mic, sau cel mult egal, cu media preturilor din trei state europene.

"Pentru efectuarea analizei comparative, transformarea preturilor de producator din alte valute in lei se face luandu-se in considerare cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pe anul in curs", se precizeaza in ordinul publicat in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii, consultat de Wall-Street.

Astfel, in conditiile in care leul va continua sa se deprecieze, preturile la medicamente vor creste. Anul trecut, preturile produselor farmaceutice au fost stabilite la un curs de 4 lei/euro, un nivel sub cursul mediu leu/euro pe intregul an, de 4,23 lei/euro.

In plus, prin noul ordin, medicamentele generice, copii mai ieftine ale medicamentelor originale, vor avea un pret echivalent cu maximum 70% din cel al medicamentului original: produs farmaceutic inovativ, protejat de patentul de inventie. In 2009, pretul genericelor erau stabilite la un nivel maxim de 65% din cel al originalelor.

Pana in prezent, preturile medicamentelor romanesti erau stabilite in functie de cele din Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.