In ultimii ani, incidenta gripei si mutatiile suferite de virusul gripal au crescut considerabil, iar noul virus a determinat afectiuni respiratorii ce pot provoca chiar si decesul. Astfel, pe seama gripei porcine au luat nastere multe intrebari, dar si nelamuriri. Iata care sunt cele mai crezute mituri despre noua gripa
  • 1. Virusul nu afecteaza peroanele cu imunitate puternica. Este adevarat ca sunt cateva cazuri de gripa porcina vindecae fara un tratament specific, medicii explicand astfel de fenomene din prisma imunitatii. Insa acest virus are anumite particularitati care il separa de restul virusurilor gripale, si anume faptul ca este activ si vara, la temperaturi ridicate. In concluzie, faptul ca aveti o sanatate de fier nu va apara impotriva gripei porcine, potrivit Healthy.
  • 2. Daca m-am vaccinat, nu mai iau gripa porcina. Vaccinurile sunt utile, insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca eficacitatea lor este de 70-80%, si nu 100%. Exista astfel riscul de a contacta virusul chiar daca v-ati vaccinat. De aceea, se recomanda sa respectati in continuare regulile de igiena, sa va protejati cu masca in zonele aglomerate, sa va spalati pe maini inainte de a manca sau de a va atinge fata, etc.
  • 3. Am avut gripa, deci m-am imunizat si nu mai fac. Este adevarat ca daca ati avut gripa v-ati imunizat, insa doar fata de tipul de gripa pe care ati avut-o. Daca spre exemplu ati facut gripa sezoniera, acest fapt nu va face imuni fata de orice alt tip de gripa, printre care si cea porcina. Daca ati avut o raceala mai severa, aceast fapt nu inseamna ca ati avut gripa, prezenta virusului gripal fiind confirmata numai prin analize speciale. Asadar, este necesar sa efectuati analize pentru a vedea daca aveti gripa, iar daca rezultatul este pozitiv, trebuie aflata tulpina virala.
  • 4. Nu ma simt foarte rau, deci am o banala raceala, nu gripa. Simptomele gripei difera de la om la om, in functie de rezistenta individuala, de prezenta sau nu a unor boli asociate, acute sau cronice, de imunitatea pe care pacientul o prezinta la momentul respectiv etc. Pentru anumite persoane, simptomele sunt foarte grave, insa pentru altele nu sunt la fel de spectaculoase, pacientul fiind tentat sa creada ca are o banala raceala. Ulterior, evolutia este brusca si pacientul sesizeaza ca nu este o raceala usoara. Prezentarea la medic poate fi insa tardiva, din cauza complicatiilor grave provocate de gripa porcina. Astfel, chiar daca prezentati simptomatologia unei raceli, este recomandat sa consultati un medic.

Cititi mai multe aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.