Directorul Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici, spune ca reducerea cu 16 milioane de lei a bugetului institutiei pe care o conduce, votata inainte ca reprezentantii acesteia sa isi spuna punctul de vedere, va afecta programele ICR, carora le revine 75,7% din total banilor.
"Bugetul nostru este constituit 24,3% din cheltuieli administrative, inclusiv salarii, si 75,7% bani pentru programele ICR. Intrucat primele cheltuieli nu pot fi modificate, este lesne de inteles ca aceasta reducere sangeroasa a bugetului nostru va afecta programele. Noi nici macar nu am fost invitati la dezbaterile din comisii, despre care am aflat de televizor, iar cand am ajuns la discutii, decizia de reducere a bugetului fusese deja votata, adica inainte sa spunem si noi ce avem de spus", a declarat, pentru NewsIn, directorul ICR.

Parlamentarii din comisiile reunite de cultura au hotarat ieri ca Ministerul Culturii sa primeasca 1% din PIB, ceea ce reprezinta o crestere de peste cinci ori a sumelor prevazute in proiectul de buget, care reprezentau sub 0,2% din PIB, o parte din bani fiind tranferati din bugetul ICR-ului.

Propunerea a fost facuta de senatorul Sergiu Nicolaescu, in conditiile in care ministrul Culturii Kelemen Hunor, desi s-a declarat nemultumit de buget, a mentionat ca il accepta, pentru ca stie care sunt conditile de bugetare. Mai mult, parlamentarii au luat 16 milioane din bugetul Institutului Cultural Roman si i-au trecut la Ministerul Culturii, considerand ca bugetul era mult prea mare pentru ICR.

Horia Roman Patrapevici, presedintele ICR, a fost pus in fata faptului implinit atunci cand a venit la comisia de cultura, el specificand ca in primul rand nu a fost anuntat despre audieri si ca multi parlamentari au preferat sa plece pentru a nu se mai putea reveni asupra scaderii bugetul institutului.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a declarat, dupa iesirea de la audieri, ca nu crede ca propunerea parlamentarilor din comisia de cultura va trece de comisia de buget si ca Ministerul Culturii probabil va primi in final suma stabilita de Ministerul Finantelor inaintea numirii sale ca ministru. Hunor a mentionat ca, din cauza lipsei de bani, in acest an nu va incepe niciun santier nou de restaurare a monumentelor, fiind continuate doar santierele deja in lucru.

Hunor a mai precizat ca ministerului i s-au pus la dispozitie doar 167 milioane de lei dintre cele 500 milioane primite printr-o finantare rambursabila de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Banii vor fi folositi pentru restaurarea Teatrului National, a Bibliotecii Nationale, a Operei Romane, Teatrului National din Iasi, a Muzeului National de Arta si a Muzeului Antipa.

Creditul primit de Romania este pe 18 ani, iar obligatia statului roman, care participa cu o suma mica la cofinantare, este de a preda la cheie in 2012 aceste lucrari.

Hunor a precizat ca va primi la rectificare restul de bani pana la 500 de milioane si a mai spus ca, probabil, desi banii vin din fonduri europene, Ministerul Finantelor a preferat sa acorde doar o parte din ea, pentru ca, altfel, suma ar fi intrat in calculul deficitului bugetar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.