Codul galben de inundatii pe Dunare instaurat ieri a fost extins pana pe 11 ianuarie, ora 06:00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a actualizat si a extins luni atentionarea de cod galben de inundatii pe Dunare, sectorul aval de Portile de Fier, pana pe 11 ianuarie, ora 06:00, perioada in care se asteapta la cresteri de debite si niveluri peste cotele de atentie.

Codul galben a fost instituit luni, ora 06:00, si vizeaza sectorul Turnu Magurele-Zimnicea, judetul Teleorman si Isaccea, judetul Tulcea, precum si sectorul Gruia - Corabia (judetele Mehedinti, Dolj, Olt).

Reprezentantii Directiei Ape Jiu (DAJ) Craiova au declarat, luni, ca nu exista, deocamdata, pericolul de inundatii, chiar daca nivelurile la statiile hidrometrice de pe Dunare au depasit cotele de atentie. Conform datelor furnizate de DAJ Craiova, luni dimineata, cota de atentie fusese depasita cu 15 centimetri la statiile hidrometrice aflate la Calafat si Bechet, in judetul Dolj, dar si la statia Gruia din Mehedinti. "Desi la aceste trei statii hidrometrice au fost depasite usor cotele de atentie, conducerea Directiei Apelor Jiu subliniaza faptul ca cei 15 centimetri peste cota de atentie nu pun in pericol nici Portul Calafat, nici Portul Bechet", a declarat Camelia Barbutu, purtator de cuvant al DAJ Craiova.

La Calafat s-a inregistrat un debit de 10.140 mc/s iar la Bechet 9.840 mc/s. "Conducerea DA Jiu mentioneaza ca atingerea debitului de 10.000 mcs nu ne va afecta (judetul Dolj, n.r.). Se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor la statiile hidrometrice pe fluviul Dunarea, aval de Portile de Fier II. Aceste valori vor fi direct influentate de debitul Dunarii la intrarea in tara – sectiunea Bazias, precum si de debitele deversate din Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier", a mai precizat Barbutu. Specialistii Directiei Ape Jiu Craiova monitorizeaza nivelul apei si pe Jiu, dar si pe lacurile aflate in bazinul hidrografic Jiu.

Potrivit NewsIn, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a instituit, duminica, 3 ianuarie, o prima avertizare de cod galben pe Dunare, in sectorul Turnu Magurele-Zimnicea, judetul Teleorman si la Isaccea, in judetul Tulcea, fiind asteptate cresteri de debite si existand riscul depasirii cotelor de atentie.

  • Pericol de inundatii in ianuarie si martie,mai ales pe raurile din nordul, centrul si estul Romaniei
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a avertizat ca in ianuarie si martie debitele si nivelurile raurilor din nordul, centrul si estul tarii ar putea creste, din cauza precipitatiilor excedentare si a variatiilor de temperatura, ce pot duce la depasirea cotelor de aparare.

Astfel, in ianuarie 2010, ca urmare a conditiilor meteorologice prevazute, INHGA estimeaza ca regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Somes, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Arges, Ialomita si Bistrita. Valori mai mici decat mediile vor fi inregistrate pe Vedea, Rm. Sarat, Barlad, Prutul mijlociu si inferior si afluentii sai, precum si pe raurile din Dobrogea.

In februarie, regimul hidrologic se va situa in general la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare. Acestea vor fi mai mari (80-100%) pe raurile din bazinele Viseului, Izei, Argesului si Ialomitei, respectiv mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm. Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.

In ianuarie si februarie, formatiunile de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, curgeri de sloiuri, zapoare) vor avea intensitati si extinderi variabile, mai ales pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii.

In martie
, regimul hidrologic va avea valori mai mari (80-100% din mediile multianuale lunare) pe Viseu, Iza si Tur, respectiv mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele Oltului inferior, pe Vedea, Putna, Rm. Sarat, Barlad si pe raurile din Dobrogea. De asemenea, valori peste normalele lunare se vor inregistra pe Prahova.

Tot in martie formatiunile de gheata vor fi in diminuare, restrangere si chiar eliminare spre sfarsitul lunii si vor determina cresteri artificiale de niveluri si debite, chiar cu depasirea cotelor de aparare pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii, in special pe Viseu, Iza, pe cursurile superioare si mijlocii ale Somesului, Muresului, Oltului, Bistritei si pe unii afluenti ai lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.