Fie ca este vorba de un obiect, vietate sau situatie, fobiile au un impact puternic asupra psihicului si ne influenteaza in mod negativ viata sociala. Mai mult, anumite temeri sunt de-a dreptul ciudate: acousticofobia, teama de zgomot, sau hipnofobia- teama de somn

  • Cum depistam fobiile?
Depistarea fobiilor poate fi simpla, in cazurile in care suntem pusi fata in fata cu problema sau ne imaginam o atare situatie. De mentionat este faptul ca majoritatea celor care, spe exemplu, le este frica de serpi, nu au vazut niciodata un sarpe viu, insa aceasta teama, numita ofiophidiofobie persista.

  • Este o boala genetica?
Avand in vedere numarul mare al persoanelor care sufera de fobii, medicii tind sa creada ca responsabila pentru aceasta afectiune este o gena, pe care toti o avem. Diferenta consta in faptul ca la unii oameni se declanseaza, iar la altii nu. Pentru psihologi, motivele pentru care apar fobiile: obiectul fobogen (de exemplu, sobolanul) ar putea fi un stimul conditionat dintr-un reflex al fricii constituit candva in existenta noastra. Majoritatea celor care sufera de agorafobie (intre 5 si 7% din populatie) au acest simptom tot din cauza unui eveniment neplacut in copilarie, precum pierderea de parinti intr-o piata. Mai mult, in unele cazuri chiar parintii au indus aceasta fobie, fiind prea protectivi cu copiii in spatiile deschise.

  • Cum se trateaza?
Solutia este de a "lupta cu foc impotriva focului". Evitarea repetata a unui spatiu deschis, agorafobia, nu va face decat sa te izoleze de societate. Indicat este sa iti infrunti teama si sa constientizezi faptul ca, daca un alt om poate sta in fata unui sobolan fara sa pateasca nimic, si tu o vei putea face. Mai mult, constientizeaza riscurile in functie de mediul in care locuiesti. E normal sa-ti fie frica de cutremure sau sa nu te simti in largul tau langa un paianjen, dar nu lasa teama sa-ti minimalizeze viata. Nu te feri de ceva ce nu e acolo. Daca nu te simti in stare sa aplici aceste tactici, e necesar sa apelezi la un psiholog.

Cititi mai multe in Cancan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.