La scrutinul de duminica, alegatorii romani par decisi sa renunte la presedintele lor, un cruciat al luptei anticoruptie, in favoarea unui politician de stanga care a promis sa puna capat indelungatei agitatii politice si a declinului economic al noii tari membre UE, comenteaza Reuters.

Presedintele in exercitiu Traian Basescu se situeaza pe locul secund in sondajele de opinie dupa un mandat marcat de confruntari cu oponentii politici si partenerii de coalitie si de lupta impotriva mizeriei morale, o lupta care nu a reusit sa imbunatateasca imaginea Romaniei de cea mai corupta tara dintre membrii UE, scrie Reuters, intr-un articol preluat de site-ul Interactive Investor.

Investitorii sunt ingrijorati ca liderul social-democrat Mircea Geoana, contracandidatul sau, ar putea fi prea bland in materie de reforme. Dar Geoana a reusit sa reuneasca o alianta care, spune el, poate pune capat certurilor care au dus la schimbarea a patru guverne in cei cinci ani de putere ai lui Basescu, informeaza NewsIn.

Analistii spun ca scrutinul este unul dintre cele mai importante de la executia dictatorului stalinist Nicolae Ceausescu, in urma cu 20 de ani, si ar putea decide daca statul de la Marea Neagra isi poate relua cursa cu hopuri pentru a prinde din urma Occidentul mai bogat, scrie Reuters.

Cu o economie sprijinita de un imprumut de la FMI in valoare de 20 de miliarde de euro, care anul acesta se va comprima cu 8 procente, observatorii spun ca probabil electoratul va alege stabilitatea in detrimentul reducerilor bugetare dureroase de care Basescu spune ca este nevoie pentru progrese pe termen lung.

Investitorii spun ca vor sta departe de cursul leului - care s-a devalorizat cu 20% de la sfarsitul anului 2008 - pana cand acordul cu FMI va functiona din nou.

In timp ce aliatii lui Basescu au inghetat cresterile salariale si au aprobat concedierea a circa 150.000 de angajati din sectorul public - masuri care, spune FMI, spun vitale pentru a finanta bugetul si a promova cresterea pe termen lung - Geoana a mizat pe o platforma de sustinere sociala. In conditiile in care aproape o cincime dintre cei 22 de milioane de romani traiesc cu aproape 4 dolari pe zi, iar media standardului de viata se situeaza la doar 46% din nivelul UE, mesajul sau a gasit sustinere.

Basescu, fost capitan de vas, a obtinut cu usurinta victoria in fata lui Geoana, fost ambasador la Washington, cand cei doi au candidat pentru primaria Bucurestiului, in 2000, si a devenit celebru scapand capitala de haitele de caini vagabonzi si daramand mii de chioscuri ilegale.

Indiferent cine castiga va trebui sa se confrunte cu sectorul extins al statului, o povara pentru buget si o frana in calea cresterii economice. Statul are 1,3 milioane de angajati, o treime din piata fortei de munca, si are un sistem de bonusuri costisitor care rasplateste adesea o elita selecta.

Coruptia, dur criticata de Bruxelles, a proliferat in randul unei clase de oficiali care conduc masini de lux si locuiesc in vile opulente - ce aduc aminte de vremurile cand Ceausescu construia palate in timp ce multi romani traiau fara caldura iarna si magazinele alimentare aveau rafturile goale, noteaza Reuters.

Analistii spun ca Basescu si-a subminat propriile eforturi anticoruptie provocandu-si prea deschis oponentii. In timp ce Geoana poate forma un guvern mai usor pentru a pune capat agitatiei politice, alianta dintre social-democrati si liberali - care s-au opus anchetelor anticoruptie care ii viza pe membrii partidului - poate incetini lupta impotriva coruptiei, potrivit Reuters.

Agentia Reuters a publicat vineri trei materiale separate in care prezinta in linii mari programele economice ale celor doi contracandidati, schiteaza profilul lor si realizeaza o fisa de tara Romaniei.

Despre Basescu, Reuters scrie ca a fost membru al fostului partid comunist, dar precizeaza ca era o conditie necesara in acele timpuri pentru un capitan de nava comerciala, domeniu pe care Basescu l-a parasit dupa caderea lui Ceausescu in 1989. Desi a fost laudat de Comisia Europeana pentru lupta impotriva coruptiei, Basescu nu este strain de scandal, potrivit Reuters. Oponentii l-au criticat pentru atacurile impotriva presei si l-au acuzat de nepotism dupa ce fiica sa, o prezenta obisnuita in paginile tabloidelor, cu un stil de viata specific frecventarii cluburilor de vedete, a avut o ascendenta rapida in politica si a reusit castigarea unui loc in Parlamentul European. Multi alegatori sunt fermecati de personalitatea populara a lui Basescu si sunt ingrijorati de lipsa unor planuri anticoruptie concrete ale oponentilor sai, noteaza Reuters.

In ceea ce-l priveste pe Geoana, fostul presedinte al OSCE in varsta de 51 de ani, acesta a dat o lovitura saptamana trecuta cand s-a aliat cu liberalii, o miscare care l-a propulsat inaintea lui Basescu in sondajele de opinie. Comentatorii spun ca Geoana i-ar putea atrage pe sustinatorii lui Basescu dezamagiti de confruntarea politica, de esecul presedintelui de a asigura stabilitatea guvernamentala si de inclestarile sale constante cu oponentii si cu presa. Presedintele l-a atacat pe Geoana pentru ca a votat impotriva anchetelor anticoruptie referitoare la averea acumulata de fostul premier Adrian Nastase, coleg de partid cu Geoana, si ii reproseaza ca protejeaza privilegiile elitei.

Geoana sustine ca sprijina reformele cerute de FMI, dar se impotriveste recomandarii Fondului de a reduce 150.000 de locuri de munca in sectorul public. El a promis un vast program de locuinte sociale si o schema prin care oamenii care au probleme in a-si plati imprumuturile la banca vor primi sprijin de la stat timp de un an, scrie Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.