Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii confirma ca anchetarea omului de afaceri Dinu Patriciu a fost ilegala.

Consiliul Superior al Magistraturii "demoleaza" ancheta in cazul "Dinu Patriciu - Rompetrol" facuta de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General. Raportul, finalizat saptamana trecuta de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), reprezinta o noua palma pentru echipa condusa de procurorul general Ilie Botos si de seful DIICOT, Gheorghe Muscalu.

Din verificarile facute de inspectorii CSM reiese ca procurorii care l-au anchetat pe Dinu Patriciu pentru complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, respectiv Alina Bica, Georgiana Hosu si Codruta Cretu au incalcat normele de administrare a probelor si de aplicare a masurii de retinere.
Prima incalcare grava a procedurilor legale este lipsa unei declaratii luate omului de afaceri pe un formular tipizat, in calitate de inculpat.

Lipsa acestui act anuleaza practic audierea sefului de la Rompetrol, transpusa intr-o declaratie de 65 de pagini. Ancheta CSM a mai stabilit ca ordonanta de retinere pentru 24 de ore eliberata pe numele lui Dinu Patriciu a fost emisa cu aproximativ 40 de minute inainte ca audierea sa fi fost declarata ca finalizata de procurori.

Un dosar cu "bube"

La numai doua zile dupa retinerea lui Dinu Patriciu pentru 24 de ore si dupa aparitia in presa a primelor acuzatii la adresa procurorilor de la Parchetul General legate de faptul ca au fortat ancheta in cazul liderului de la Rompetrol, Ilie Botos le-a luat apararea colegilor sai. "Am verificat personal conditiile in care s-a desfasurat audierea din data de 26 mai si temeinicia masurii preventive luate impotriva inculpatului Patriciu Costache Dan.

Ele sunt perfect legale", sustinea, la acea vreme, Botos. Afirmatiile procurorului general de acum o luna si jumatate sunt acum aruncate in aer de raportul CSM care puncteaza ca fiind ilegale exact aspectele pentru care Botos s-a facut "avocat" pentru colegii sai.

Dinu Patriciu nu a dorit sa comenteze concluziile raportului CSM: "Sunt implicat in aceasta ancheta si nu pot sa fiu decat subiectiv. Eu vreau sa fiu cat se poate de deschis vizavi de ancheta si de aceea nu pot sa exprim nici un punct de vedere". Ilie Botos si Gheorghe Muscalu nu au raspuns ieri la telefoane pentru a le solicita un punct de vedere.

Concluziile CSM in cazul "Dinu Patriciu - Rompetrol" potrivit carora ancheta s-a facut total neprofesionist, se adauga unui alt raport cu concluzii jenante pentru Parchetul General, cel al lui Ion Alexandru Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, acuzat de consum de droguri. Si acel dosar, ca si acesta, a fost instrumentat tot de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General, directie aflata in subordinea lui Gheorghe Muscalu.

Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, se afla la conducerea Parchetului General din vara lui 2003, fiind succesorul lui Tanase Joita, denumit si "groparul justitiei romanesti". In cazul anchetei lui Ion Alexandru Tiriac, Ilie Botos a recunoscut interventia lui Ion Iliescu pentru fiul magnatului Ion Tiriac. Acest fapt a alimentat suspiciunea unei anchete musamalizate in favoarea juniorului Tiriac. In cazul "Dinu Patriciu", Botos a afirmat ca a verificat personal cum s-a facut ancheta.

Gheorghe Muscalu, seful DIICOT, este legat de trista performanta a dosarelor NUP, a scoaterilor de sub urmarire penala sau a arestarilor pompieristice. Sub conducerea sa, in cei patru ani de mandat PSD, mai multe cazuri care asteptau rezolvare de multi ani au fost inchise sau anulate din punct de vedere judiciar: "RAFO", "Sintofarm", "Lauruc - Argirom", Jimbolia", "Adrian Costea", "Hayssam-Sorescu" sau "Cocaina pentru VIP-uri".

Recidiva

Ancheta stramba

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat in cazul "Dinu Patriciu - Rompetrol" in urma mai multor articole de presa care relatau incalcarea legii de catre procurorii care au instrumentat dosarul. Va prezentam mai jos cateva dintre concluziile raportului: "Procurorii au copiat continutul aceleiasi declaratii pe formularul tipizat de inculpat, motiv pentru care acesta (n.r. - Dinu Patriciu) si aparatorii sai au refuzat sa o semneze"

"Declaratia inseriata ce le-a fost prezentata inculpatului si aparatorilor sai nu poate constitui audiere in intelesul legii procesual penale". "Procurorii nu l-au audiat pe Patriciu Costache Dan, in calitate de invinuit si inculpat, dupa ce acesta a facut declaratie olografa". "Conform textului de lege, masura arestarii inculpatului poate fi luata numai dupa ascultarea acestuia de catre procuror si judecator".

Printre propunerile CSM cu privire la acest raport se afla si trimiterea concluziilor la Parchetul General pentru analiza si luarea masurilor care se impun. In cazul procurorilor vinovati de ancheta stramba din dosarul "Ion Alexandru Tiriac" nu s-a luat nici o masura. Se va lua oare in cazul "Dinu Patriciu - Rompetrol"?


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.