Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) afecteaza un milion de romani si este cauzata in principal de fumat. Boala poate fi depistata printr-un simplu test numit spirometrie, care, pana la sfarsitul saptamanii, poate fi efectuat gratuit in cabinetele de pneumologie, potrivit specialistililor
"Numarul romanilor care sufera de aceasta afectiune este destul de mare si atrage dupa sine costuri deosebite pentru sistemul de sanatate. Poluarea prin tutun este reala si reprezinta o problema. Tigarile pericliteaza sistemul de curatare a plamanilor, dupa terminarea unei tigari sistemul respirator fiind lasat fara aparare timp de 20 de minute. In ultimii ani, varsta celor mai tineri pacienti cu aceasta boala a scazut, ajungand la 30 de ani", a precizat, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in cadrul unei conferinte organizate la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, astazi, cu o zi inaintea Zilei Mondiale a BPOC.

Romanii pot face gratuit in cabinetele de pneumologie din tara testul de spirometrie, intre 16 si 20 noiembrie.

Potrivit lui Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sanatatii, in prezent se fac demersuri pentru a trece cateva medicamente strategice pentru mutatarea BPOC intr-un program de compensare 100%. In prezent aceste medicamente sunt compensate 50%.
Potrivit specialistilor, 80% dintre pacientii cu BPOC au aceasta boala din cauza fumatului. Senzatia de sufocare sau de lipsa de aer este un semn al acestei boli.

In Romania, potrivit unui studiu din 2008 al Societatii Romane de Pneumologie, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este redus - mai putin de 50% dintre pacienti au beneficiat de o spirometrie in ultimul an.

Tot astazi, a fost lansat si un site pentru informarea pacientilor despre BPOC, unde pot fi gasite informatii despre simptome, depistare, solutii si masuri ce pot fi luate.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. In Uniunea Europeana, BPOC reprezinta a patra cauza de deces, cu aproximativ 300.000 de victime pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.