Piata de energie electrica s-ar putea deschide din 2006 si pentru consumatorii casnici, ceea ce inseamna ca acestia vor avea dreptul sa-si aleaga furnizorul.

Piata de energie electrica pentru consumatorii casnici s-ar putea liberaliza mai devreme de 1 ianuarie 2007, momentul stabilit initial pentru acest lucru. Secretarul de stat in Ministerul Economiei Dan Victor Alesandru a declarat ca "piata s-ar putea deschide in procent de 100% mai devreme daca se dovedeste ca mecanismele de care beneficiaza acum consumatorii industriali vor functiona".

Asadar, daca firmelor li s-a oferit, de la 1 iulie, dreptul de a primi energie electrica de unde vor si la un pret pe care si-l pot negocia, vor putea uza de acest drept si consumatorii care au ramas captivi, incepind chiar din 2006. Cu conditia ca piata sa functioneze si cit mai multi consumatori industriali sa incheie contracte cu alti furnizori decit Electrica.

Amintim ca, de la 1 iulie, piata de electricitate s-a liberalizat in proportie de 83%, astfel ca toti consumatorii non-casnici au posibilitatea sa-si aleaga atit furnizorul de energie, cit si sa-si negocieze tarifele. Liberalizarea s-a facut cu un an de zile inaintea termenului convenit cu Uniunea Europeana.

Preturi diferentiate pe zone

Liberalizarea pietei pentru casnici mai are o consecinta, poate mai importanta decit faptul ca si populatia va putea sa-si schimbe furnizorul de electricitate si sa-si negocieze tarifele: consumatorii care vor decide sa ramina abonati la Electrica (adica majoritatea) vor plati preturi diferentiate la energia electrica, in functie de zona. Momentan, sistemul de reglementare prevede un tarif unic la nivel national, desi societatile de distributie au tarife diferite.

Moldovenii vor plati cel mai mult

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, in momentul in care piata va fi libera si pentru consumatorii casnici, nu vom mai vorbi de pret national la energie electrica. Iar asta s-ar putea intimpla chiar de anul viitor. Daca actualul sistem, in care pretul de productie al energiei pentru consumatorii casnici este acelasi pentru toata tara, va fi mentinut, inseamna ca din 2006 cea mai scumpa energie electrica o vor plati cei din Moldova, iar cea mai ieftina, cei din nordul Transilvaniei. Electrica Moldova are cel mai mare tarif de distributie, iar Electrica Transilvania Nord, cel mai mic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.