Lansarea primei rachete spatiale romanesti de catre ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica) a fost amanata inca o data, pentru duminica dimineata.
In jurul orei 14.00, balonul care ar fi trebuit sa duca in spatiu cele trei module ale rachetei s-a rasucit si nu a mai putut fi umflat. Reprezentantii ARCA au declarat ca, desi vremea este favorabila, din cauza lipsei soarelui balonul nu poate fi mentinut umflat.

Lansarea, efectuata de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), va avea loc in largul Marii Negre. Racheta va ajunge la altitudinea de 15.000 metri.

Racheta Helen este ridicata de cel mai mare balon solar din lume ce foloseste un sistem de stabilizare inovativ, realizat de asemenea de specialisti romani, potrivit Realitatea. Lansarea va dura aproximativ 45 de minute, timp in care balonul va transporta treptele rachetei. La aceastea este atasata capsula ce va aduce pe pamant imagini din spatiu, dar si dovada ca a atins 100.000 metri.

Lansarea a fost programata pe mare deoarece o activitate de asemenea anvergura nu ar fi putut fi controlata pe pamant.

Daca misiunea va avea succes, RCA planuieste trimiterea pe Luna a unui robot ce are capacitatea de a se deplasa pe suprafata selenara pe o distanta de 500 de metri, pentru a transmite imagini si semnal video.

Misiunea este una dintre cele mai complexe desfasurate vreodata in domeniul aerospatial.

ARCA este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale, care a impresionat pe plan mondial prin capacitatea de a realiza proiecte importante cu fonduri reduse:
  • 2003, ARCA s-a inscris in cea mai prestigioasa competitie de astronautica Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanti. Anuntul inscrierii echipei romanesti a fost facut la Congresul Mondial de Astronautica de la Houston.
  • 2004, ARCA a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil.
  • 2005, ARCA a initiat conceptul “Stabilo”, racheta cu module sferice, care eficientizeaza conceptul de zbor.
  • 2006 si 2007, ARCA a realizat doua zboruri stratosferice (Onesti si Capu Midia) cu cele mai mari baloane solare realizate vreodata in lume. Atunci, organizatia a luat imagini din stratosfera, de la 15.000 m, respectiv 12.500 m.
  • 2008, ARCA devine partener cu Google, in competitia Google Lunar X Prize, care ofera un premiu de 30 milioane de dolari primei echipe care trimite un robot pe Luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.