Aproape doua treimi dintre romani considera ca situatia financiara s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, in timp ce 22% spun ca sunt nevoiti sa se imprumute pentru a se descurca
Daca in urma cu un an o treime dintre romani spunea ca situatia financiara arata mai bine comparativ cu anul precedent, in octombrie 2009 doar 9% mai afirmau acest lucru, potrivit Barometrului de Incredere a Consumatorului realizat lunar de GfK.

Astfel, romanii se numara printre cei mai pesimisti europeni in ceea ce priveste speranta ca nivelul de trai se va imbunatati. In ceea ce priveste Polonia si Cehia, situatia este perceputa in termeni negativi de doar o treime din populatie, iar in Bulgaria, acest segment atinge 52%, sub cel inregistrat in Romania.

  • Sperante sumbre pentru viitor
Referitor la perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti (fata de 29% in octombrie 2008). Cat despre priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar sunt mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarand ca se asteapta la o agravare a situatiei.

Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni, iar in ceea ce priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestea vor creste intr-un ritm mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).

Mai mult, peste 82% dintre romani cred ca in urmatoarele 12 luni va creste somajul. Destul de iingrijorati de acest subiect se arata si bulgarii, 74% dintre acestia declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

Referindu-se la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte. Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.

22% dintre romani spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, precum si 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.