Organizatia Salvati Copiii Romania incearca sa gestioneze o realitate crunta: 1200 de copii traiesc si muncesc pe strazile capitalei.
La nivelul capitalei, au fost identificati aproximativ 1200 de copii si tineri care traiesc sau muncesc pe strada, iar 48% dintre ei sunt minori. Mai mult, doar un procent de 11% dintre acestia frecventeaza scoala, se arata intr-un studiu realizat in anul 2008.

Din pacate, copiii care traiesc pe strazi sunt lipsiti de majoritatea drepturilor, noteaza si Unicef.org. In Bucuresti, imediat dupa 1990, locuiau permanent pe strazi poate cateva zeci de copii. Multi dintre copiii care lucreaza si astazi pe strada se confrunta cu probleme de sanatate, incluzand afectiuni dermatologice, scabie, rani si arsuri, unii avand chiar tuberculoza si hepatita, in vreme ce majoritatea dau si semne de subnutritie cronica.

Copiii strazii sunt de asemenea expusi abuzului sexual care de obicei incepe in cadrul propriilor familii si apoi se continua pe strada, si abuzului fizic, cu aproximativ 50% dintre copiii care lucreaza pe strazile Bucurestiului care sustin ca au fost batuti cel putin o data, in special de catre politie, arata Unicef, citand un raport mai vechi. Problemele raman insa actuale: copiii strazii continua sa fie discriminati de catre autoritati precum politia, scoala si sistemul de sanatate. Multi copii ai strazii nu au fost niciodata la scoala si sunt analfabeti.

In incercarea de a face fata asprimii vietii lor pe strazi, multi dintre copii incep sa foloseasca droguri sau solventi, inclusiv diluantii obisnuiti pentr lipici si de vopsele.


Un nou centru pentru ajutorarea copiilor strazii s-a deschis in Bucuresti


In aceasta directie, Salvati Copiii a inaugurat cel de-al 18-lea Centru Educational din tara, aflat in incinta Scolii nr. 26 din Bucuresti, noul centru are drept principal obiectiv reintegrarea scolara si sociala a copiilor exploatati prin munca, precum si prevenirea abandonului scolar. Peste 350 de copii saraci si familiile lor vor beneficia de serviciile centrului in primul an de activitate, se arata intr-un comunicat de presa.

Centrul situat in incinta Scolii nr. 26, in zona Lizeanu – Mosilor, isi propune sa ajute copiii provenind din familii foarte sarace, cu probleme sociale extrem de grave, care au abandonat scoala pentru a presta diverse munci in schimbul unor sume derizorii. Programele noului centru inaugurat de Salvati Copiii vizeaza reintegrarea scolara si sociala a acestora, dar si a altor copii din comunitatile defavorizate din Bucuresti. Unii dintre copii nu au fost inscrisi niciodata la scoala sau nu au acte de identitate, din aceasta cauza familiile lor fiind in imposibilitatea de a beneficia de drepturile care le sunt asigurate, precum venitul minim garantat sau inscrierea la un medic de familie.

Salvati Copiii intentioneaza sa continue aceste programe si in 2010, dorind ca anul viitor sa ajute peste 3000 de copii si familiile acestora cu ajutorul fondurilor stranse la gala Festivalului Brazilor de Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.