Numarul cazurilor de gripa A/H1N1 a ajuns la 650 in Romania, de la ultimul bilant al autoritatilor facut public luni inregistrandu-se aproape 100 de noi imbolnaviri, a anuntat Administratia Prezidentiala, dupa sedinta CSAT.
"La momentul actual, in Romania situatia este net mai buna, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau tari din vecinatate. In prezent, pe teritoriul Romaniei se inregistreaza un numar de 650 de cazuri de infectie cu A/H1N1. Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antivirale si au fost izolate prin internare sau la domiciliu, iar pana in acest moment, nu s-a inregistrat niciun deces ca urmare a infectiei cu A/H1N1", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

CSAT a stabilit ca, in acest moment, posibilitatile de a importa doze de vaccin pandemic sunt foarte limitate, insa Romania este insa unul dintre cei opt producatori europeni ai acestui vaccin, avand posibilitatea de a-si asigura intregul necesar de doze de vaccin. "La Institutul Cantacuzino se afla pe stoc peste 1,3 milioane doze de vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfarsitul lunii noiembrie, odata cu eliberarea autorizatiei de punere pe piata", se subliniaza in comunicatul de presa.

In cadrul sedintei CSAT, convocate ieri de seful statului, s-a luat decizia suplimentarii fondurilor pentru achizitia de echipamente, medicamente, mijloace de protectie si vaccinuri. De asemenea, s-a discutat o serie de masuri pentru o mai buna comunicare intre institutiile responsabile, precum si pentru o mai buna informare a opiniei publice, potrivit NewsIn.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a analizat, in sedinta de ieri, situatia gripei A/H1N1, scenariile diferite de evolutie a pandemiei, precum si masurile care se impun a fi luate in continuare de catre Guvern.

La sedinta a participat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, care a anuntat, marti dimineata, inainte de audierea in Comisia de sanatate ca demisioneaza, precizand ca Romania trebuie sa fie pregatita sa trateze si eventual sa-si asume intre 3.300 si 6.000 de posibile decese daca ramane la categoria de pandemie cu rata de deces de sub 0,1%.

El a sustinut ca, in aceste conditii, Romania trebuie sa fie pregatita cu sectii de terapie intensiva pentru a putea asista acesti pacienti. "Acesti pacienti dezvolta in timp foarte scurt, circa 78 de ore, sindromul asa-numitului plaman alb", a spus Streinu Cercel, precizand ca in aceasta faza pacientul se sufoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.