Cristian Mungiu marturiseste ca nu a facut "4,3,2" si "Amintiri din Epoca de Aur" pentru ca este obsedat de perioada comunismului, ci pentru a povesti cum erau vremurile in care el avea 20 de ani, dar ca acum a venit momentul sa mearga mai departe.
In fruntea unui nou val de realizatori de film romani care au supravietuit regimului Ceausescu, Cristian Mungiu este gata acum sa prezinte partea amuzanta a acelei epoci gri, dupa cum arata un interviu acordat de acesta Irish Times, citat de NewsIn.

Potrivit jurnalistilor irlandezi care l-au intervievat, Cristian Mungiu nu pare figura unei miscari majore in cinematografie. "Cu fata rotunda, imbracat intr-un hanorac ingrijit si pantaloni casual, pare un student postuniversitar sau un profesor de scoala gimnaziala. Jean-Luc Godard ar fi intrat ca un nor de vapori marxisti otravitori. Federico Fellini ar fi fost adus pe un scaun de heruvimi tatuati, insa Mungiu se arunca pe scaunul de la bar si incepe sa vorbeasca intr-o engleza surprinzator de fluenta".

Mungiu este, intr-adevar, "port-drapelul" unuia dintre cele mai putin probabile valuri cinematografice din ultimii cativa zeci de ani, considera irlandezii. Cand "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", povestea despre un avort in timpul regimului Nicolae Ceusescu care te face sa scrasnesti din dinti, a castigat Palme d'Or la Cannes in 2007, cei mai vigilenti iubitori de cinema din lume au recunoscut tara lui Mungiu ca pe o noua putere in arta cinematografica.

"4 luni" fost precedat de sarcasticul "Moartea domnului Lazarescu" si amarul "A fost sau n-a fost?" regizat de Corneliu Porumboiu. Au fost apoi "California Dreamin'" al lui Cristian Nemescu si "Politist Adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu. Acum Mungiu ne ofera o imagine antologica terifica prin "Amintiri din Epoca de Aur", scrie Irish Times. "Este vorba un numar mare de filme bune dintr-o tara care pana acum nu a figurat vizibil in dictionarele de cinematografie mondiala, iar nimeni nu se astepta la asta".

"Sunt intrebat mult despre asta, iar raspunsul nu este inca clar. De ce crezi ca s-a intamplat?", spune Mungiu, adaugand ca nu a fost cazul unui efort al unui grup de oameni luminati care initiaza formulare unor idei de calitate. "Nu prea a fost asa cu noi. Nu am planuit asta. Cred ca a inceput ca o reactie spontana impotriva filmelor romanesti care au fost facute in tineretea noastra, in timpul regimului comunist. Erau atat de nerealiste incat, am crezit ca putem face mai bine decat ei, oricine poate face mai bine. Acest lucru s-a suprapus cu banii publici care sunt disponibili pentru primul film al unui regizor", spune Mungiu.

El si colegii sai s-au concentrat pe detaliile murdare ale vietii de zi cu zi din Romania din timpul ultilmelor zile ale comunismului. L-au intitulat ironic "Amintiri din Epoca de Aur" si poate fi considerat o insumare zgomotoasa a eforturilor lor de pana acum. Scris de Mungiu, co-regizat de patru compatrioti ai sai mai putin cunoscuti, filmul dezvolta cinci legende urbane din acea era in parabole caustic si vesele in acelasi timp, precum povesti despre cetatenii unui sat care provoaca o catastrofa in timp ce se pregatesc pentru a primi un oficial, despre monitorii de partid care modifica o fotografie a lui Ceusescu pentru a-l face la fel de inalt precum imperialistul vestic Valéry Giscard d’Estaing, sau povestea unei familie de la oras care cauta cea mai buna metoda de a ucide un porc.

Mungiu si colegii sai au trebuit sa aleaga cinci povesti care sa aiba rezonanta in spatele aparentei bizarerii. "Era important sa alegem povesti care spuneau ceva despre sistem. Trebuia sa fie interesante, dar sa si spuna ceva despre efectul comunismului asupra oamenilor obisnuiti.Cea despre porc, de exemplu, a aparut cu adevarat intr-o revista a politiei. Era o sectiune cu avertismente care spunea <nu faceti ca ei>", spune Mungiu.

"4,3,2" a fost conceput cam in aceeasi perioada cu "Amintiri din Epoca de Aur", insa Mungiu a simtit ca daca ar lansa mai intai pelicula comica ar da impresia gresita. "Am planuit-o ca parte a unei trilogii si stiam ca celelalte filme vot fi comice. Nu am intentionat ca <4 luni> sa fie primul, dar odata ce scenariile au fost gata, am facut o pauza. Nu voiam ca primul film din serie pe care il lansam sa fie o comedie deoarece oamenii puteau crede ca viata sub acel regim a fost o gluma. Nu voiam ca tinerii sa creada ca viata de atunci pare amuzanta si sa isi doreasca sa fi rait atunci. In realitate nu a fost distractiv", a explicat acesta.

Despre Mungiu jurnalistii irlandezi spun ca s-a descurcat bine in timpul regimului comunist. Provenind dintr-o familie de intelectuali - sora sa mai mare, Alina, este un cunoscut politolog - a lucrat cativa ani ca jurnalist. "Am fost norocosi. La ziarul la care scriam nu trebuia sa scriem despre Ceausescu. Nu puteam scrie nimic rau despre el, desigur, dar nu trebuia sa ii publicam fotografia in fiecare numar", povesteste regizorul.

Absolvent de literatura engleza, Mungiu a inceput sa studieze filmul in 1994, pentru ca i s-a parut cea mai buna metoda de a-si satisface dorinta de a spune povesti. Asa cum explica el insusi, disponibilitatea filmelor straine era mult diminuata in timpul copilariei sale. Au fost perioade in anii '70 cand au fost disponibile filme americane, dar mai tarziu cinematografele au devenit goale. In cele din urma, cand a aparut epoca video-urilor, copii ilegale ale tuturor filmelor au inceput sa apara in Romania, dar abia in 1990 Mungiu a reusit sa ajunga in lumea filmelor clasice ale lumii.

Jurnalistii irlandezi considera ca acea epoca "pare una destul de mizerabila". "Priveste filmele lui Mungiu si nu vei gasi pe cineva care sa gandeasca altceva despre regim decat sa era o mlastina de stupiditate si coruptie. Erau adeptii loiali ai lui Nicolae si a sotiei sale Elena Ceausescu atat de putini?" se intreaba Irish Times.

"Da, asa cred. Oamenii ii urau cu adevarat. Erau unii oameni care beneficiau de pe urma sistemului si aceia simteau diferit. Daca veneai de la o ferma unde dormeai cu toti fratii tai intr-o singura camera si erai adus la oras sa lucrezi intr-o fabrica, poate ai fi aprobat regimul. Ce insemna libertatea pentru tine atunci cand crescusei cu nimic si acum aveai ceva?", explica Mungiu. [The Guardian: Noul film al lui Mungiu, comparabil cu o piesa de teatru a lui Bertolt Brecht]

In acei ani ar fi parut de neconceput ca un tanar jurnalist roman va deveni, doua decenii mai tarziu, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori de film. Totusi in 2007 asta s-a intamplat. Cand Mungiu a facut "4 luni", al doilea film al sau, avea vreo banuiala ca va deveni o senzatie?
"Nu, deloc. Stiam ca este puternic, dar niciodata nu stii cum vor simti oamenii la cinema. Nu am suspectat niciodata ca voi fi atat de apreciat de critici. Cel mai bun lucru a fost ca am reusit sa ajung cu el la Cannes. Apoi cand a fost inscris in competitie a fost altceva. Deodata, mergeam pe Croisette si oamenii vorbeau despre asta. A fost greu de crezut", spune Mungiu.

Mungiu vorbeste despre faptul ca in Romania, Palm d'Or-ul a coplesit aspectul polemic al filmului. "Filmul a generat dezbateri in tari catolice, precum Italia, despre avort, dar nu si acasa, deoarece toata lumea venea sa vada acest miracol care adusese atata atentie Romaniei. Nu si-au dat seama ca filmul punea intrebari referitoare la vietile lor".

Jurnalistii irlandezi se intreaba de ce in "Noul Val al Romaniei", asa cum numesc noul val cinematografic, aproape toate filmele au actiunea in ultimii ani de dictatura Ceausescu. "Aceasta umbra va continua probabil sa atarne deasupra culturii tarii, dar a venit momentul sa ne uitam spre altceva. Sau nu?", il intreaba acestia pe regizorul roman de 41 de ani.

"Este timpul sa se opreasca. Nu am facut aceste filme deoarece sunt obsedat de acea perioada ci pentru ca voiam sa revin la perioada in care aveam 20 de ani. Voiam sa povestesc cum am devenit adolescent. Au fost ani comunisti, nu putem nega asta. Daca aceste filme functioneaza nu o fac doar pentru ca sunt despre comunism, ci pentru ca sunt povesti personale. Comunismul este doar background-ul. Este timpul sa mergem mai departe", incheie Mungiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.