Cotidianul britanic The Guardian dedica un amplu articol noului fim al lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", pelicula mai comerciala decat "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care a facut cunoscuta cinematografia romaneasca pe plan international.
Potrivit articolului, noul val al cinematografiei romanesti a devenit cunoscut la nivel international cu "o capodopera necrutatoare" - filmul sumbru al lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o poveste despre incercarile unei tinere de a face un avort in regimul lui Nicolae Ceausescu. "Dar realizatorii de film romani sunt de asemenea capabili de cea mai intunecata comedie, precum in <Moartea domnului Lazarescu> regizat e Cristi Puiu, si o atitudine bogata si complexa asupra nemerniciei acelor vremuri. Publicul britanic poate incerca sa experimenteze satira stranie a lui Corneliu Porumboiu din <Politist, Adjectiv>, lucrare bizara cu o aroma imposibil de definit", scrie The Guardian, citat de NewsIn.

Noul film al lui Cristian Mungiu este unul mai usor si comercial decat precedentul, potrivit cronicii facuta de jurnalistii The Guardian si celebreaza 20 de ani de la caderea lui Nicolae Ceausescu. Este o colectie de episoade cinematografice despre viata in timpul regimului, garnisite cu dispret, suprarealism si umor macabru. Mungiu este singurul scenarist al filmului, insa a "sub-contractat" regia unui grup de alti regizori Ioana Uricaru, Hanno Höfer si Constantin Popescu. Povestile sunt bazate pe mituri urbane - zvonuri despre absurditatile ridicole pe care romanii le-au suferit sub regimul comunist.

"Este comparabil cu piesa <Teama si mizeriile celui de-al treilea Reich> a lui Bertolt Brecht, insa are un umor mai sec, mai viclean. Descrie unele dintre povestile din film, printre care si cea a unei persoane care retuseaza fotografiile lui Ceausescu pentru a-l face pe acesta sa arate la fel de inalt si impozant precum Giscard d'Estaing. Dar cel mai bun mini-film este povestea unei familii infometate, la fel ca restul romanilor, care decide ca cea mai buna metoda de ucidere a unui porc este gazarea, in locul traditionalei metode de taiere, pentru ca vecinii sa nu afle ca au carne de porc. Este o farsa extrem de tensionata care imi aminteste in mod placut de <A Private Function> al lui Alan Bennett", considera jurnalistii The Guardian.

"Rasetele intunecate sunt modalitatea Romaniei de a se mentine normala, nu doar in acele vremuri, ci intr-un fel, si acum. Comedia este un mod de a privi inapoi la oroarea de atunci fara mania si disperarea care devin insuportabile".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.