Scriitorul Nicolae Breban, prozatorul Stefan Agopian, criticul Nicolae Manolescu si poetul Dan Mircea Cipariu si-au depus candidatura pentru sefia Uniunii Scriitorilor.
"Sunt extrem de dezamagit de statutul scriitorului in societatea noastra, in fata institutiilor statului, dar si a presei si a publicului. Nu este nimeni vinovat si toata lumea este vinovata pentru asta. Guvernele succesive au dat la o parte cultura si au aruncat literatura in liberalismul cel mai brutal", isi motiveaza candidatura scriitorul Nicolae Breban, care s-a decis sa intre in cursa pentru functia de presedinte al USR.

Potrivit scriitorului, USR trebuie sa isi recastige prestigiul. "Niciodata, nici sub comunism, scriitorii nu au stat asa de jos", spune Breban, care, daca va fi ales, ar vrea sa dea o atentie mai mare filialelor locale ale Uniunii si chiar sa reinfiinteze cenaclurile literare, altadata foarte active si cunoscute.

La randul sau, actualul presedinte al USR, Nicolae Manolescu, si-a depus candidatura pentru un nou mandat, marturisind pentru NewsIn ca "nu ma tem decat de mine insumi, ca ma apuca scarba si renunt", amintindindu-si de toate problemele care exista. Raspunzand unor scriitori care au criticat activitatea USR, care nu incurajeaza tinerele talente, ci mai degraba ii sprjina financiar pe cei in varsta, Nicolae Manolescu spune ca "Uniunea Scriitorilor nu este o asociatie de talente, ci de breasla si este firesc ca unii sa fie geniali, iar altii mediocri", la fel cum este normal ca USR, ca institutie, sa ii ajute pe autorii in varsta.

De altfel, si scriitorul Nicolae Breban este in asentimentul lui Manolescu, argumentand ca USR, fiind o uniune de breasla, are si o functie sindicala.

Potrivit unui sondaj efectuat de NewsIn, autorii romani, consacrati sau mai tineri, au marturisit ca se lovesc de aceleasi probleme atunci cand vine vorba despre USR, despre care scriitorii spun ca ar trebui sa modifice procedura de selectie a membrilor, pentru a se debarasa de "veleitari". "USR se confrunta de 20 de ani cu aceleasi probleme, patrimoniul, resursele financiare scazute si selectia cadrelor, care nu se face dupa criterii valorice, ci birocratice", a radiografiat situatia criticul literar Paul Cernat.

"Uniunea Scriitorilor s-a transformat intr-o adunatura de veleitari. Dintre cei aproape 3000 de membrii ai Uniunii, va spun, nu stiu daca sunt 500 de scriitori, in sensul real al cuvantului. USR a ajuns un sindicat, calitatea de membru al USR nu este o forma de recunoastere a valorii artistice a acelui om", a spus si scriitorul Petru Cimpoesu. "M-am indepartat de USR, tocmai pentru ca nu vad nicio solutie", a conchis Cimpoesu, care, totusi, stie clar cu cine va vota pe 23 noiembrie: "Manolescu este omul potrivit, personal, voi vota cu el, daca voi ajunge la aceasta intalnire de pe 23 noiembrie. Si pe Stefan Agopian il consider un scriitor bun. Dar, cum sa va spun, e ca la presedintie, ca la guvern, degeaba il propui pe Klaus Johannis, daca nu-i stii si pe ceilalti, cu care face el echipa. Presedintele este reprezentantul breslei".

"Noul presedinte Trebuie sa reasigure demnitatea scriitorului in societatea romaneasca, sa avanseze solutii pentru ca Uniunea sa se transforme intr-o comunitate", a spus presedintele USR Iasi, Cassian Maria Spiridon, care isi aminteste ca, in anii comunismului, scriitorii se"adunau pe la colturi de strada, sa vorbeasca", pe cand acum, s-au transformat in "insule".

Scriitorul Razvan Tupa, care nu este membru al Uniunii Scriitorilor, a explicat de ce USR nu este "atractiva" pentru tinerii scriitori: "Ei nu sunt preocupati de proiecte literare, ci de programe sociale pentru membri. Ei vor sa-i ajute pe membri sa traiasca, de fapt, practic, sa moara, pentru ca multi sunt foarte batrani".

Uniunea Scriitorilor din Romania este succesoarea Societatii Scriitorilor Romani. S.S.R. a fost creata in anul 1909 si a functionat sub aceasta denumire pina in martie 1949. Ultimul presedinte al S.S.R. a fost Victor Eftimiu. U.S.R. a aparut in 1949 prin fuziunea intre S.S.R. si Societatea Autorilor Dramatici. In perioada 1949-1989, U.S.R. a functionat ca "organizatie obseteasca si profesionala de creatie" fiind din punct de vedere legal subordonata statului si finantata de stat. Dupa 1989, U.S.R. a devenit o asociatie de creatori, non-guvernamentala, non-profit si apolitica, intretinindu-se prin autofinantare, potrivit site-ului institutiei.

Pentru alegerea presedintelui, se convoaca o Conferinta Nationala, iar fiecare filiala are un numar de delegati, alesi prin vot secret, care participa la aceasta conferinta si voteaza. Alegerile vor avea loc pe 23 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.