Medicii din toata lumea ne avertizeaza sa nu igmoram semnele acestei boli. Boala a scheletului, caracterizata de scaderea rezistentei oaselor, osteoporoza afecteaza peste 30% dintre femeile de peste 50 de ani din Romania
Osteoporoza debuteaza treptat, de la o usoara inconvoiere a spatelui si scaderea in inaltime, pana la fracturi severe de col femural. Diagnosticata la timp, boala poate fi tinuta sub control cu un aport suplimentar de calciu si vitamina D, la care se adauga exercitii fizice si un regim alimentar bogat in minerale. La fiecare 30 de secunde, o persoana din Uniunea Europeana sufera o fractura, ca urmare a osteoporozei. Medicii avertizeaza insa ca incidenta acestei boli s-ar putea dubla in viitorii 25 de ani.

Ziua Mondiala a Osteoporozei va fi sabatorita anul acesta in cadrul conferintei medicale cu tema "Osteoporoza si Comorbiditati - Managment la nivel european" ce se va desfasura in zilele de 23 si 24 octombrie la Baile 1 Mai, Oradea, potrivit Pagina Medicala.

"Stand tall for bone health!" este sloganul zilei mondiale din acest an, in care sunt implicate asociatiile afiliate IOF din toata lumea, cu scopul de a alerta individul si autoritatile de politica sanitara si de a le determina sa introduca Osteoporoza printre prioritatile asistentei medicale din fiecare tara. In cadrul conferintei de la Baile 1 Mai se vor aborda subiecte precum: riscul de fracturare al oaselor, implementarea managmentului osteoporozei in Romania, profilaxia bolii, neutralizarea factorilor de risc, tratamentul osteoporozei, rolul exercitiului fizic si al nutritiei, comorbiditati si interferente. Cu aceasta ocazie va fi lansat un nou medicament impotriva osteoporozei, Uni K2 - 7 (Menachinona 7).
  • Osteoporoza afecteaza peste 30% dintre femeile de peste 50 de ani din Romania

"Exista 290 de milioane de femei osteoporotice la nivel mondial, dintre care doar jumatate reprezinta cazuri diagnosticate si mai putin de 25% sunt tratate. Osteoporoza este o problema subdiagnosticata si subtratata la nivel mondial", a declarat directorul Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon", medicul Daniel Grigorie, marti, in cadrul conferintei "Osteoporoza poate fi prevenita. Actioneaza acum!", organizata cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei, relateaza NewsIn.

Osteoporoza este cauzata de pierderea masei osoase. Boala, care este depistata adesea in urma unei fracturi, nu se manifesta prin dureri. Potrivit medicilor, foarte putine paciente care au suferit o fractura primesc recomandare pentru a face un test de osteoporoza.
"In Romania, tara cu peste trei milioane de femei de peste 55 de ani, nu exista studii epidemiologice care sa arate numarul fracturilor pe categorii de varsta. 16,5% din femeile de peste 50 de ani au osteoporoza, cu sau fara fracturi, iar alte 16% au osteopenie, o forma mai usoara a bolii. Astfel, peste 30% din populatia feminina de peste 55 de ani, aproximativ un milion de femei romane, sufera de acesta boala", a adaugat Daniel Grigorie.

Persoanele de rasa alba prezinta un risc crescut de osteoporoza fata de cele de rasa neagra. De asemenea, femeile sunt predispuse intr-un grad mai mare la aceasta boala, comparativ cu barbatii, la fel ca si persoanele care au antecedente in familie privind osteoporoza sau fracturile asociate acestei afectiuni. Printre factorii care pot contribui la pierderea densitatii osoase se numara fumatul, alcoolul si consumul anumitor medicamente, precum corticosteroizii si anticonvulsivele. Si o greutate sub limita normala reprezinta un factor de risc pentru aceasta boala.

Osteoporoza este o afectiune care nu se poate trata, tratamentele existente ajutand doar la incetinirea bolii. In acest context, medicii subliniaza importanta prevenirii afectiunii. "Prima cauza a osteoporozei este menopauza, de aceea este mai prezenta la femei decat la barbati", a declarat, marti, Radu Radulescu, seful sectiei de Ortopedie Traumoatologie din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Potrivit acestuia, in cazul barbatilor, accelerarea pierderii de masa osoasa are loc dupa varsta de 70 de ani.

Masa osoasa a unei persoane se formeaza de la nastere pana la varsta de 26 de ani, iar dupa varsta de 30 de ani se pierde cate putin din aceasta. Dupa 35 de ani, atat barbatii, cat si femeile, pierd in mod normal 0,5% din masa oasoasa anual, ca urmare a procesului de imbatranire, iar la varste inaintate predomina procesul de descompunere.

In Romania, medicatia pentru osteoporoza, care trebuie sa fie initiata de un specialist si prescrisa ulterior de medicul de familie, este compensata 50%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.