Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) o acuza pe Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, ca a acordat acreditari pentru peste 640 de programe de masterat, dintre care 170 ale Universitatii "Politehnica" din Bucuresti, unde aceasta este rector.
"Acreditarile au fost acordate prin ordin de ministru, nu in urma unei evaluari ale Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Practic, cine a cerut acreditare, a primit. In acest fel, vor functiona 25 de programe de masterat ale Universitatii <Petre Andrei> din Iasi, care a primit de la ARACIS calificativul <lipsa de incredere>. Politehnica, o universitate de inginerie, are 170 de programe acreditate, printre care se numara <Politici europene>, <Studii europene. Institutii si valori> si <Managementul resurselor umane>. Toate aceste programe au fost acreditate prin ordin de ministru. Or, fara o evaluare ARACIS, cum putem sti ca aceste programe sunt de calitate sau nu?", a declarat, pentru NewsIn, reprezentanul ANOSR in ARACIS, Virgil Smarandoiu.

Studentii cer ministrului in exercitiu Emil Boc revocarea Ordinului 5.356 din 29.09.2009, publicat in Monitorul Oficial numarul 655, unde apare si lista masteratelor acreditate. "Consideram ca orice decizie privitoare la educatie trebuie sa tina cont de legea asigurarii calitatii si de urmarirea unui singur interes: acela al dezvoltarii unui invatamant performant", spun studentii.
Reprezentantii ARACIS spun ca masteratele respective sunt acreditate conform legii, insa au refuzat sa prezinte o pozitie oficiala referitor la acuzatiile studentilor. "Programele respective functioneaza conform legii. Studentii sunt nemultumiti ca au fost acreditate prin ordin de ministru, si nu de catre ARACIS. Vom avea, luni, o sedinta in urma careia vom transmite si un raspuns oficial al institutiei fata de acest ordin", a precizat directorul ARACIS, Ioan Curtu.

Programele de masterat functioneaza potrivit Legii 250/2009, intrata in vigoare la inceputul lunii iulie. "Institutiile de invatamant superior acreditate, care se supun periodic evaluarii institutionale, au dreptul sa organizeze studii universitare de masterat, prin decizii ale senatului universitar. Studiile de masterat pot fi organizate in domeniile universitare de licenta, precum si in alte domenii stabilite prin ordin al ministrului de resort. [...] Programele de masterat dintr-un domeniu se considera acreditate daca cel putin un program de masterat din acel domeniu este acreditat. [...] Un program de studiu de masterat poate fi infiintat si poate functiona doar daca universitatea dispune de cadre didactice titulare proprii, cu titlu de profesor sau de conferentiar, pentru cel putin jumatate din disciplinele aferente programului", se arata in textul legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.