Institutiile de invatamant superior romanesti lipsesc din toate ierarhiile realizate la nivel mondial, fie din prisma popularizarii institutiilor, fie din cea a numarului de premii primite de studenti si profesori, a numarului de rezultate in cercetare sau a paginilor web
Cel mai cunoscut top mondial al universitatilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmareste sa masoare diferenta dintre universitatile lumii si cele nationale. Topul compara astfel 1.200 institutii de invatamant superior, tinand cont, in ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolventi sau de catre cadrele didactice, dar si de numarul de articole citate in reviste si indexuri specializate. In acest clasament, considerat a fi unul dintre cele mai obiective, Romania nu are vreun reprezentat.

Actualizata anual, lista celor mai bune universitati este deocamdata valabila pentru 2008, pentru anul acesta topul urmand a fi publicat in luna noiembrie. Astfel, primele trei pozitii in 2008 sunt ocupate de universitatile americane Harvard, Stanford si California Berkeley. Marea Britanie se afla in top 10 cu doua universitati: Oxford pe 4 si Cambridge pe 10. Desi universitatile americane predomina in ierarhia celor mai bune universitati, in clasament, mai exact in primele 50 de locuri, sunt prezente si institutii din Asia, precum Universitatea din Tokio, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris.

Un alt top considerat credibil este HEEACT, top ce stabileste performantelor stiintifice ale universitatilor. Acesta este elaborat de Consiliul de Evaluare si Acreditare in Invatamantul Superior din Taiwan si se bazeaza pe importanta descoperirilor stiintifice din universitatile de cercetare.
Primele trei locuri sunt ocupate, anul acesta de universitatile americane Harvard, Johns Hopkins si Stanford. Romania lipseste si din acest top, unde, altfel, apar alte state europene din spatiul fost-comunist, cum ar fi Polonia, Slovenia sau Cehia.

Topul THES - QS World University Rankings, realizat de publicatia britanica Times, impreuna cu compania de consultanta educationala Quacquarelli Symonds, listeaza primele 500 de institutii de invatamant superior, situatie elaborata in urma unui sondaj printre 9.000 de studenti si academicieni. Topul este considerat insa subiectiv, in conditiile in care multe dintre universitatile americane care ocupa locuri fruntase in alte topuri de acest fel sunt inlocuite cu institutii britanice. Astfel, pe locul doi in topul universitatilor lumii intra o institutie britanica, Cambridge, alaturi de Harvard si Yale. Nici de data aceasta, insa, romanii nu sunt apar in top 500.

  • Universitatile din Romania - lipsuri si din prisma performantelor de cercetare si academice

Global University Ranking este un top elaborat sub tutela societatilor academice din Rusia. Pentru a crea acest top, un grup de specialisti analizeaza universitatile incluse in patru topuri celebre, Academic Rankings of World Universities, HEEACT, Times-QS si Webometrics. Evaluarile se fac din mai multe puncte de vedere, cum ar fi performanta academica si de cercetare, resursele disponibile, activitatile sociale remarcabile ale absolventilor si activitatile internationale ale universitatilor. Primele cinci locuri in acest top sunt ocupate de MIT, Institutul Tehnologic din California, Universitatea din Tokyo, Columbia si o institutie ruseasca, Universitatea de stat Lomonosov din Moscova. De altfel, ultimile 200 de locuri din acest top care evaluaeza circa 430 de institutii sunt monopolizate de universitati rusesti si din foste state sovietice, precum Ucraina, Azerbaijan si Kazakhstan.

O ultima varianta recunoscuta mondial de ierarhizare a universitatilor este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, un organism al statului spaniol. Webometrics selecteaza 6.000 de universitati din baza sa de date care cuprinde peste 17.000 de astfel de institutii. Topul este realizat in functie de volumul de continut web al unei universitati, impactul acestui continut masurat prin numarul de link-uri externe spre universitate. Acest top este actualizat de doua ori pe an, in iulie si ianuarie. La ultima actualizare pe primele locuri in top erau Massachusetts Institute of Technology, Harvard University si Stanford University. Universitatile americane predomina in top 50, exceptiile fiind doua universitati britanice, Cambridge, care ocupa locul 22, si Oxford, locul 42, doua universitati din Japonia, Tokyo, locul 24, si Kioto, locul 49, doua universitati canadiene, Universitatea din Toronto, locul 28, si Universitatea British Columbia, locul 41, Universitatea din Sao Paulo, locul 38, si Universitatea Nationala din Taiwan, locul 26.

Cum acesta ierarhie listeaza 6.000 de universitati, cateva institutii romanesti intra si ele in top. Astfel, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ocupa locul 601, "Politehnica" din Bucuresti, locul 928, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, locul 964, "Babes Bolyai" din Cluj, locul 1.034, Academia de Studii Economice din Bucuresti, 1.087 si Universitatea Bucuresti, pozitia 1.155.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.