Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare de marti, o data cu publicarea lui in Monitorul Oficial, la o saptamana dupa ce a fost adoptat de Guvern. Acest act normativ a fost adoptat, saptamana trecuta, in forma in care a fost convenit de confederatiile sindicale si de cele patronale, dupa negocieri care au durat mai multe luni si care au fost marcate de divergente privind diferite prevederi ale legii.

Noul Cod al Muncii aduce o serie de modificari privind durata timpului de lucru si sanctiunile aplicate firmelor care lucreaza cu forta de munca la negru. In privinta orelor suplimentare, legea lasa la indemana beneficiarilor dreptul la negociere, fara ca Guvernul sa intervina. Cat priveste sanctiunile pentru patronii care folosesc minori si forta de munca la negru, acestea merg pana la inchisoare.

In privinta concedierilor colective, sindicatele trebuie sa fie informate si nu consultate cu privire la aceste masuri. Potrivit noilor prevederi, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana (care includ si orele suplimentare), dar trebuie ca media orelor calculata pentru o luna calendaristica sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.