Favoritismul, relatiile intime intre profesori si studenti si mita pentru promovarea examenelor sint cele mai grave probleme etice din universitatile romanesti. 16% dintre studenti si 15% dintre cadrele de conducere considera ca o mare tara a sistemului universitar este hartuirea sexuala. Profesorii nu recunosc existenta acestui fenomen, insa admit ca intre ei si studenti exista uneori relatii de acest tip. Pentru 33% dintre doctoranzi, favoritismul este cea mai grava problema etica din universitati, urmata de hartuirea sexuala - 17%.

Datele reies dintr-un studiu realizat de Facultatea de Stiinte Politice si vor sta la baza Codului etic al universitatilor, ce va fi aprobat de ministrul Educatiei la finele anului. Aceasta este concluzia unei cercetari sociologice, realizata in luna iunie pe un esantion de 2.500 de profesori universitari, doctoranzi, studenti, cadre de conducere si administrative. Erotica universitara este perceputa de 15% dintre profesori, de 11% dintre studenti si in procente egale de cadrele de conducere ale facultatilor si de personalul administrativ.

Hartuirea sexuala este si ea o problema confirmata. Profesorii recunosc relatiile erotice cu studentii, dar pentru ei hartuirea nu exista. Insa pentru cursanti, aceasta problema ocupa locul al doilea in clasament, cu 16 procente.

Favoritism, nu mita

Pe linga hartuirea si relatiile sexuale, in virful clasamentului sta favoritismul, indiferent de motivele care stau la baza acestei practici. De remarcat este faptul ca la nivelul conducerii nu apar in mod semnificativ problemele etice, cum ar fi mita oferita profesorilor, relatiile de rudenie sau prietenie dintre profesori si studenti sau nerespectarea egalitatilor de sanse. Desi recunosc existenta acestor probleme etice, toate cele cinci categorii sint multumite de modul in care decurge activitatea in institutiile universitare.

Codul etic superior

Acest sondaj sta la baza Codului etic al universitatilor, pe care ministrul Educatiei Mircea Miclea il va promulga la sfirsitul anului. Codul va fi elaborat de fiecare universitate in parte, pina la 20 decembrie. La intocmirea lui vor contribui Comisiile de Etica formate din cadre didactice, studenti si personal administrativ, fiind interzisa implicarea conducerii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.