Stanley Kubrick, regizorul premiat in 1969 cu un Oscar pentru filmul "2001: A Space Odyssey", planuia sa faca un film despre Napoleon, in care urmau sa fie folositi 50.000 de soldati ai armatei romane pentru batalii, potrivit lui Jan Harlan, cumnat si producator executiv al cineastului.
The Telegraph reproduce povestea filmului "Napoleon", pe care Kubrick voia sa il regizeze. Mii de documente de cercetare pentru aceasta pelicula au fost tinute departe de lumina zilei timp de 40 de ani, la proprietatea regizorului din Marea Britanie, potrivit NewsIn.

Regizorul filmelor "Eyes Wide Shut" si "The Shining", care planuia sa faca din "Napoleon" un film maret, a decedat in 1999 din cauza unui atac de cord. Pe baza documentelor de cercetare pentru "Napoleon", adapostite de 88 de cutii, si a marturiilor apropiatilor regizorului care au lucrat cu el la acest proiect, va fi lansat pe 18 octombrie un set de carti numit "Stanley Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made".

Cumnatul lui Kubrick, Jan Harlan, care a produs un documentar despre viata cineastului, povesteste despre pregatirile si planurile facute pentru Napoleon. Harlan, care nu avea pregatire in domeniul cinematografiei, dar care a fost atras in lumea lui Kubrick si a devenit producator executiv al filmelor acestuia, incepand cu "Barry Lyndon" in 1975, urma sa aiba un rol cheie in productia lui "Napoleon". La fel si Andrew Birkin, care si-a inceput cariera la "2001:A Space Odyssey" ca "responsabil cu aducerea ceaiului", dar care a fost promovat de asistent al regizorului pentru efecte speciale datorita talentului sau artistic.

Povestea lui "Napoleon", o pelicula de trei ore cu un buget de 5,2 milioane de dolari, care ar fi urmat sa fie cel mai scump film produs la acea vreme, este una intriganta. Filmarile peliculei erau programate sa aiba loc in Romania, Marea Britanie si Franta. Materialele de pregatire a filmului au fost tinute sub cheie pana recent, cand au fost folosite pentru cartea care va spune pasionatilor de film povestea filmului pe care Kubrick nu l-a mai facut.

In 1968, studiourile MGM au inceput pre-productia peliculei. Kubrick, care voia sa foloseasca tehnica "front projection", de proiectare a imaginilor dintr-un anume loc in spatele actorilor, in studio, l-a desemnat pe Birkin sa mearga in toate locurile in care a fost Napoleon si sa faca fotografii. Harlan a fost trimis in Romania pentru a negocia folosirea armatei - 10.000 de persoane din cavalerie si 40.000 din infanterie - pentru scenele bataliei de la Austerlitz si retrageri din Moscova.

Ideea lui Kubrick pentru filmul Napoleon avea tot ceea ce trebuia pentru a deveni o pelicula de succes - un erou impozant, inamici puternici, batalii armate, o poveste de dragoste tragica, prieteni loiali, dar si prefacuti, si curaj, cruzime si erotism din plin (potrivit scenariului, Napoleon ar fi cunoscut-o pe Josephine la o orgie).

Peter O’Toole, Alec Guinness, Charlotte Rampling si Jean-Paul Belmondo ar fi urmat sa faca parte din distributie. Kubrick a vrut sa ii dea rolul Josephinei actritei Audrey Hepburn, insa aceasta a refuzat. Lucrurile incepeau sa se contureze, iar filmarile urmau sa inceapa in 1970. La scurt timp insa MGM a renuntat la proiect in urma unei schimbari in conducere si a situatiei economice nefavorabile. In ianuarie 1969 "Napoleon" a fost oficial anulat, lasand in urma o uriasa arhiva, probabil cea mai mare arhiva privata concentrata pe aceasta tema.

La proprietatea lui Kubrick din Hertfordshire, care poarta amprenta filmelor regizate de acesta si a actorilor cu care a colaborat, se afla cele 88 de cutii marcate Napoleon. Editorul cartii, Alison Castle, spune ca a scrie o carte despre un film care nu a fost lansat este o provocare neobisnuita. Setul de volume cuprinde transcrieri ale unor conversatii cu academicieni, scenariul cu notite ale regizorului, fotografii ale costumelor si materiale de cercetare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.