Comisia Europeana a cerut statelor membre sa scoata de pe piata produsele de panificatie contaminate cu in modificat genetic importat din Canada si a carui vanzare este interzisa in Uniunea Europeana, unele fiind reperate si in Romania.
Produsele contaminate au fost reperate in Germania, Polonia, Elvetia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, Romania, Luxemburg, Suedia si Marea Britanie, potrivit organizatiei de mediu Greenpeace, informeaza NewsIn citand AFP.

De la inceputul lunii septembrie au fost emise opt atentionari prin sistemul european de alerta rapida informand despre prezenta inului modificat genetic in canalul alimentar, a spus purtatorul de cuvant pentru sanatate, Nina Papadoulaki.

Prima alerta a venit pe 8 septembrie din Germania, iar altele au fost emise de Marea Britanie si Suedia.

"Am contactat autoritatile canadiene care au blocat imediat toate transporturile cu destinatia UE pentru a le verifica
", a spus Papadoulaki.

Inul este utilizat pentru specialitati de panificatie precum painea cu in si painea cu mai multe cereale. Produsul incriminateste inul OMG FP, numit si Triffid, a precizat organizatia Greenpeace. Legislatia europeana interzice acest tip de gene din 2004, dar produsul este autorizat pentru consum in Canada si SUA.

O serie de produse modificate genetic sunt interzise in mare parte in Uniunea Europeana. Desi sunt mult mai rezistente la intemperii, pe spatiile agricole unde sunt cultivate, in urma acestora, deseori, nu mai pot fi plantate alte specii, iar efectele pe care le pot avea in timp asupra organismului uman nu sunt inca bine cunoscute. Aceste produse, sunt diferite de cele traditionale prin faptul ca au introdusa in ADN o gena sau o secventa dintr-un alt ADN, numita gena-marker, care le confera niste trasaturi diferite, precum o rezistenta mai mare la daunatori in cazul graului modificat genetic.

Prezenta genelor-marker poate declansa cresterea rezistentei la antibiotice, in special la kanamicina, ampicilina. Numerosi microbiologi considera ca anumite gene-marker confera rezistenta la anumite familii majore de antibiotice si la antibiotice care cunosc o inflorire a utilizarii lor. Acestia considera ca fiind posibil transferul unor astfel de gene de la planta la om, via bacteriile tubului digestiv, potrivit romfest.org.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.