Tinerii vorbesc prea putin despre problemele care ii preocupa. Sexualitatea este inca un subiect tabu care ii face sa roseasca pe multi, fapt ce in final duce la adevarate drame. La noi in tara, 25% dintre persoanele active sexual nu folosesc metode contraceptive. De ce? Comunicare si ignoranta sunt factori esentiali.
Un studiu dat publicitatii cu ocazia zilei de 26 septembrie, Ziua Mondia a Contraceptiei, arata ca tinerii din Europa, Asia Pacific si America de Nord nu comunica eficient despre contraceptie si prefera sa intretina relatii sexuale neprotejate.

In Romania, un sfert dintre persoanele active sexual nu folosesc nicio metoda contraceptiva, iar 80 la suta dintre acestea nu s-au protejat niciodata atunci cand au avut un contact sexual.

In intreaga lume, unul din trei respondenti (36%) au contacte sexuale neprotejate, care pot duce la sarcini nedorite si la boli cu transmitere sexuala (BTS). Mai mult de o treime dintre tineri nu discuta cu partenerul actual despre contraceptie inainte de a avea contact sexual (35%). La fel de grav este ca de asemenea, mai mult de o treime dintre tineri cred in metode contraceptive riscante-precum metoda “coitus interruptus”.

Mai multe ong-uri din lume sustin campania “Viata ta, opinia ta: Discuta despre contraceptive” care poate fi accesata si la pagina de internet www.your-life.com.

Organizatorii campaniei au ajuns la concluzia ca felul in care comunica tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani cu cei din jur le afecteaza viata sexuala si utilizarea metodelor contraceptive. Riscul de a nu se proteja ii duce mai apoi pe tineri si nu doar pe ei, in situatii foarte neplacute, uneori chiar dramatice.

"Rezultalele sunt alarmante. Ne dau o imagine reala a ceea ce se intampla in viata tinerilor si ar trebui sa fie un semnal de alarma", afirma Jennifer Woodside, de la Federatia Internationala de Planificare Familiala.


Sarcina la adolescente - o problema globala



Prin aceste campanii, tinerii sunt incurajati sa aiba mai multa grija de ei si de sanatatea lor si sa isi intemeieze familii atunci cand sunt cu adevarat pregatiti sa o faca. Un real motiv de ingrijorare in intreaga lume este fenomenul sarcinii la adolescente. Aceasta, pe langa pericolul bolilor cu transmitere sexuala, este o problema grava cu care se confrunta chiar si tari dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie.

Cateva date sugestive, despre problemele tinerilor:
  • Mai mult de un sfert dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu au folosit contraceptie prima oara cand au avut contact sexual
  • Avorturi legale inregistrate in 2005 la categoria de varsta 15-19 ani: Germania- peste 15.700, Marea Britanie-peste 36. 000, Ungaria-peste 5.500, Suedia-aproape 6.700 de avorturi, Franta-peste 28.000 de avorturi, Italia- aproape 10.000.
  • Si adolescentele din Romania recurg la avort. La noi in tara, in anul 2006 au fost inregistrate 16.656 de intreruperi de sarcina. De asemenea, mii de tinere romance dau nastere primului copil la o varsta frageda. In 2006 s-au inregistrat peste 28.000 de nasteri la adolescenete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. 550 de fete au nascut inainte de varsta de 15 ani… ceea ce este o realitate mai apropiata de tarile arabe, unde se inregistreaza adevarate tragedii din cauza sistemului socio-religios. In Europa vorbim mai ales despre lipsa de informare si de comunicare. Tara noastra se afla astfel pe locul doi în Europa, dupa Marea Britanie, la numarul mare de mame cu varsta intre 15 si 19 ani.
  • De asemenea, sarcina reprezinta principala cauza a decesului la tinerele femei intre 15 si 19 ani din intreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale.
Ziua mondiala a Contraceptiei este sustinuta de 10 organizatii nonguvernamentale din lume, printre care "Fundatia Tineri pentru Tineri" din Romania, care organizeaza cu aceasta ocazie mai multe activitati adresate tinerilor. “Discuta despre contraceptie!”, este mesajul general pe care il promoveaza campania din Romania in ton cu ceea ce se intampla zilele acestea in intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.