Un sat intreg dandu-se in carusel, inspectorul de partid care se incurca in propriile ordine absurde, Conducatorul mult iubit cu o caciula pe cap si cu o alta in mana, iata imaginile care raman dupa vizionarea primului episod al Amintirilor din epoca de aur, Tovarasi, viata e frumoasa!.
Colajul de situatii reda, intr-o maniera comic-absurda, tabloul unei epoci inchise. Este, poate, singura tonalitate prin care istoria comunista mai poate fi povestita si asumata, la 20 de ani scursi de la vremurile in care cotidianul avea normalitatea unei caricaturi si stridentele unui carnaval, potrivit NewsIn.

Culegatorii de legende si povesti din cotidianul comunism au vrut doar sa dea glas istoriilor, lasandu-le si ridicolul, si comicul si uneori sarcasmul, intitulandu-le, ghidus: “legenda activistului in inspectie”, “legenda fotografului oficial”, cand Ceausescu apare intr-o fotografie trucata din "Scanteia", cu o caciula in mana si o alta pe cap, “legenda politrucului zelos” si “legenda militianului lacom”, care reusesste sa dea foc propriului apartament, dupa ce gazeaza porcul pentru Sarbatori, chiar in bucatarie.

Voi publica toate celelalte legende urbane adunate impreuna cu Hanno Hofer, vrem sa facem si un concurs, pe site-ul filmului, cu astfel de legende", a mentionat Cristian Mungiu, marti seara, in cadrul unei conferinte de presa. Cu umor, Mungiu a adaugat ca " am descoperit ca oamenii au impresia ca m-am umplut de bani dupa castigarea premiului Palme d’Or, cineva mi-a cerut, pentru o poezie patriotica din anii '80, necesara in film, 20.000 de euro”.

Am vrut ca dupa <4 luni, 3 saptamani si 2 zile> si pana la urmatorul film de autor sa ofer publicului roman o comedie, iar <Amintiri din epoca de aur>, film episodic si colectiv, imbina punctele de vedere a cinci colegi de generatie carora le-a facut placere sa Recupereze, sa Refoloseasca si sa Reconditioneze amintirile din perioada noptilor pierdute in bairamuri, video si cozi”, explica Mungiu pe site-ul amintiridinepocadeaur.ro miza celui mai recent demers cinematografic al sau.

“Amintiri din epoca de aur” (clic aici pentru trailer), colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, a fost proiectat in 2009, la Cannes, in cadrul categoriei “Un certain regard”.

Bugetul necesar realizarii celor doua parti ale Amintirilor, “Tovarasi, viata e frumoasa” si “Dragoste in timpul liber” este de un milion de euro. Colajul este o productie Mobra Films, cu sprijin CNC, dar si din partea altor finantatori din Romania si Franta, a mai explicat Mungiu.

Dupa ce luna septembrie va fi una de repaus, din punctul de vedere al participarii la festivaluri, octombrie va fi extrem de aglomerata, pentru ca "Amintiri din Epoca de Aur" va participa la nu mai putin de sapte evenimente cinematografice importante. Astfel, intre 1 si 16, filmul va fi prezentat la Vancouver, in Canada, apoi, in perioada 2-9, la Namur, in Belgia. Va urma participarea la Festivalul de la Pusan, in Coreea, intre 8 si 16 octombrie, si tot incepand cu data de 8 octombrie, pana pe 17, pelicula va fi prezenta in Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi. Luna octombrie se va incheia in Europa cu proiectii in festivalurile de la Lyon, Franta, intre 13 si 16, si Londra, in perioada 14-19 octombrie. In perioada 28 octombrie-8 noiembrie, "Amintiri din Epoca de Aur" va participa la festivalul de la Canberra din Australia, iar intre 29 octombrie si 5 noiembrie, va fi la Mumbai, in India.

Incepand cu 6 noiembrie, filmul va rula in festivalurile de la Sevilia, Spania, si la Taipei, in Taiwan. Intre 11 si 20 noiembrie, va urma participarea la Festivalul de la Ljubljana, din Slovenia, urmat de prezenta la un eveniment similar organizat in Emiratele Arabe Unite, la Dubai, in perioada 9-16 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.