Curtea Militara de Apel a decis ca Mihai Chitac sa fie eliberat de vineri, pe motive medicale,iar Victor Stanculescu sa fie reincarcerat, ambele hotarari definitive ale instantei fiind date dupa judecarea recursurilor privind cererile lor de intrerupere a pedepselor pentru Revolutia de la Timisoara.
Curtea Militara de Apel a decis, vineri, sa admita recursul procurorilor impotriva intreruperii executarii pedepsei, pe o perioada de 1 an, pentru fostul general Victor Stanculescu, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, hotararea fiind definitiva.

Curtea a mai decis intreruperea executarii pedepsei lui Mihai Chitac cu trei luni, pe motiv ca fostul general are nevoie de aceasta perioada pentru a suporta doua interventii chirurgicale, relateaza NewsIn.

Curtea Militara de Apel a amanat, miercuri, cu doua zile, pronuntarea pe recursurile declarate in dosarele lui Mihai Chitac si Victor Stanculescu privind intreruperea pedepselor primite pentru Revolutia de la Timisoara.

Victor Stanculescu a declarat miercuri, dupa judecarea recursului, ca, la o luna de la internarea sa la terapie intensiva, nu a fost la cazinou, cum sustine presa, ci la un "simplu magazin de pacanele" si ca, oricum, e viata lui. "Ala nu e cazinou, era un simplu magazin de pacanele, ca sa ii spun asa si asta e, care e plin Bucurestiul de ele", a spus Stanculescu. Fostul general a declarat, intrebat de jurnalisti daca a fost internat atunci cand a lipsit la termenul din 29 iulie al recursului, ca s-a aflat la sectia de terapie intensiva a Spitalului Militar, deoarece anterior a fost tinut intr-un salon cu aer conditionat si a facut un edem, "care, daca nu ma duceam in cateva minute dincolo, nu mai aveati pe cine sa intrebati ce fac azi". Intrebat, de asemenea, cum se impaca tigarilem cazinourile si cafeaua cu starea lui de sanatate, avand in vedere ca, de cand a sosit dimineata la 9.00, la Curtea Militara de Apel, a fumat si a baut cafea, fostul general a declarat: "Vreti sa va spun ceva? E pe viata mea".

Fostul general Stanculescu a mai spus , in fata magistratilor Curtii Militare de Apel, ca a depus documente la Strasbourg si ca lucreaza la o actiune prin care sa-si demonstreze nevinovatia in afara instantelor din Romania.

Procurorul a cerut instantei casarea deciziei instantei inferioare, prin care fostului general i s-a intrerupt, pe motive medicale, executarea pedepsei de 15 ani la care a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, si rejudecarea cererii de intrupere a executarii pedepsei.
Curtea Militara de Apel a judecat, miercuri, recursul in cadrul caruia procurorii contesta intruperea executarii pedepsei pentru fostul general Victor Stanculescu, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Tot miercuri, Curtea Militara de Apel a judecat recursul fostului general Mihai Chitac, condamnat in acelasi dosar cu Stanculescu, instanta militara ramanand in pronuntare si in acest caz.

Curtea de Apel Militara Bucuresti a amanat in data de 29 iulie, pentru 16 septembrie, recursul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial impotriva deciziei de eliberare pentru un an a lui Victor Atanasie Stanculescu, deoarece acesta era internat la terapie intensiva, dupa cum au sustinut avocatii sai.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a intrerupt executarea pedepsei pentru fostul general Victor Stanculescu, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, motivand varsta inaintata si riscul vascular cerebral sau cardiac "maxim", potrivit motivarii. "In ceea ce priveste durata pentru care va fi dispusa intreruperea executarii pedepsei, instanta va avea in vedere gravitatea diagnosticelor si varsta sa inaintata. Instanta apreciaza ca intervalul de timp necesar trebuie sa fie unul mai mare si s-a orientat la un termen de un an", precizeaza instanta militara, in motivarea deciziei prin care s-a dispus intreruperea executarii pedepsei in perioada 12 mai 2009 - 12 mai 2010.

De asemenea, Victor Stanculescu a afirmat, ca este internat la Spitalul Militar Central, pentru ca i s-a facut joi rau, si ca asteapta sa fie ridicat pentru reincarcerare "de pe patul de spital".

Stanculescu a mai spus ca decizia intantei de vineri este "surprinzatoare". "Televiziunile au presat foarte mult, probabil ca s-au dat si niste telefoane din spatele usilor inchise", a declarat pentru NewsIn Stanculescu.

Victor Stanculescu va fi reincarcerat in Penitenciarul Rahova, conform reprezentantilor ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, dupa decizia Curtii Militare de Apel privind casarea hotararii prin care fostul general era eliberat pentru un an pe motive medicale.

Pe de alta parte, avocatul fostului general Mihai Chitac a cerut, miercuri, Curtii Militare de Apel, intreruperea executarii pedepsei pe motiv ca acesta are nevoie de cel putin trei luni pentru a suporta doua interventii chirurgicale, ce nu ar putea fi efectuate in sistemul penitenciar. Alice Draghici a sustinut, in fata magistratilor militari, ca Mihai Chitac a facut investigatii de o "complexitate extrema" in intervalul de o luna in care i-a fost intrerupta pedeapsa de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti si ca ar mai avea nevoie de cel putin trei luni pentru a suporta doua interventii chirurgicale. Este vorba despre o interventie de extirpare partiala a splinei, urmata de o interventie pe cord, a spus avocatul Alice Draghici. Aceasta a explicat ca expertii au recomandat extirparea partiala a splinei, dupa ce au constat ca Mihai Chitac sufera si de o afectiune a sangelui, ca urmare a iradierii la care s-a expus cand a fost la Cernobal.

Chitac a atacat cu recurs decizia de eliberare timp de o luna, dispusa de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, pentru ca a dorit sa fie eliberat o perioada mai mare, iar Parchetul a contestat, la randul sau, decizia, sustinand ca fostul general poate fi tratat intr-un spital penitenciar. Perioada de o luna a expirat in data de 22 iulie, cand fost general Chitac s-a intors in penitenciar, iar in acest moment este la Spitalul Penitenciar Jilava.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.