Centru universitar cu traditie si orasul care gazduieste singurul institut de pace din Romania, Clujul, incearca sa ne sensibilizeze si ne aduce la cunostinta ca, la fel ca si in anii precedenti, pe 21 Septembrie este sarbatorita Ziua Internationala a Pacii si totodata si Ziua Incetarii Focului.
Astfel, Institutul Roman pentru Instruire, Cercetare si Actiune in domeniul Pacii (PATRIR) va invita sa va alaturati evenimentelor publice pregatite pentru a sarbatori Ziua Internationala a Pacii, din data de 21 Septembrie.

PARTIR doreste sa promoveze valorile de baza ale organizatiei si valori general umane, europene – multiculturalism, egalitate de sanse si de gen, respectul fata de mediu, prevenirea tuturor formelor de violenta si discriminare, prin intermediul evenimentelor dedicate pacii. Evenimentele se vor desfasura la Cluj:
  • Ateliere interactive in scoli de la 09:00-14:00 despre semnificatia zilei de 21 Septembrie
  • Crearea unui spatiu unde oamenii au posibilitatea de a exprima ce inseamna pacea pentru ei – „5 minute pentru pace – Actioneaza acum!” (la 18:30 in Piata Pacii, si la 19:00 in Piata Muzeului)
  • „Jurnalism pentru Pace” - Campanie de informare media
  • Seara de film „Peace one Day” si alte documentare pe tema pacii de la ora 19:30 la cafeneaua Fantasy de pe str. Samuel Micu nr. 15, Cluj Napoca
Institutul Roman Pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii (PATRIR) este o organizatie independenta din punct de vedere politic, neguvernamentala si nonprofit, activa in Romania din martie 2001. Scopul principal al PATRIR este de a promova construirea pacii si transformarea non-violenta a conflictelor precum si prevenirea tuturor formelor de violenta – directa, structurala si culturala – in Romania si la nivel international.

Istoricul Zilei Internationale a Pacii, 21 Septembrie

Adoptata si fixata ca zi in calendar incepand cu 2001 gratie eforturilor si presiunilor sociatetii civile, Ziua Internationala a Pacii este sarbatorita de catre milioane de oameni din intreaga lume ca zi dedicata comemorarii si intaririi idealului de pace atat in interiorul frontierelor unui stat, cat si intre toate tarile si popoarele. (Rezolutia 36/ 67 a Adunarii Generale ONU).

“Ziua Internationala a Pacii va deveni ziua de incetare a focului si ziua nonviolentei, o invitatie catre toate natiunile si popoarele sa onoreze o intrerupere a ostilitailor pentru toata durata acestei zile...”

Rezolutia „invita toate statele membre, organizatiile sistemului ONU, organizatiile non-guvernamentale si indivizii sa comemoreze, intr-o maniera acceptabila, Ziua Internationala a Pacii, participand la educarea si constientizarea publicului si sa coopereze cu ONU pentru instauratea unei incetari globale a focului.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.