Sindicalistii sustin ca sunt hotarati sa demareze protestele planuite, indiferent de mersul negocierilor de astazi cu guvernul pe Legea unitara a salarizarii.
Singura situatie in care sindicalistii s-ar razgandi ar fi in cazul in care executivul renunta la asumarea raspunderii in 15 septembrie si negociaza.

"Mandatul nostru clar este ca aceasta lege sa nu fie asumata marti si guvernul sa treaca la negocieri serioase"
, a spus presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, inaintea discutiilor de sambata cu reprezentantii guvernului.

Insa premierul si unii ministrii din Cabinet au repetat in utimele zile ca guvernul va merge marti in Parlament pentru asumarea raspunderii pe Legea unitara a salarizarii.

"Premierul Boc a spus ca nu renunta. Aceasta atitudine ne-a facut sa ne unim si sa ne radicalizam formele de protest. Calendarul ramane batut in cuie", a mai spus Cornea, potrivit NewsIn.

In forma actuala, Legea unitara "a aplatizat si mai mult grila de salarizare, ducand la o dezbinare nationala, nicidecum la o abordare mai corecta si mai transparenta", a mai spus sindicalistul.

In acelasi timp, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, a afirmat ca indiferent daca sindicalistii obtin mai mult sau mai putin in negcierile cu Executivul, miscarile sindicale trebuie duse la capat, in conditiile in care Guvernul s-a plasat in acest moment pe "o pozitie de forta".

In plus, sindicalistii din sanatate vor majorarea coeficientilor din grila legii unitare cu cel putin 1 punct, a precizat Petcu, indicand ca raportul intre diversele domenii de activitate s-a dezechilibrat din cauza presiunilor facute de angajatii din Justitie.

Executivul a decis, saptamana trecuta, ca isi va angaja raspunderea pe Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI, aminteste NewsIn.

Forma finala a legilor ar urma sa fie aprobata duminica de Guvern, in cadrul unei sedinte care va incepe la ora 10:00. Reprezentantii sindicatelor din educatie, administratie publica, sanatate si politistii au anuntat, joi, ca aproape 800.000 de bugetari vor declansa o greva generala de o zi in data de 5 octombrie si vor organiza un pichet in jurul Parlamentului pe 15 septembrie, fiind nemultumiti de ultima forma a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament.

Sindicalistii din educatie au reafirmat si ei astazi ca, indiferent de rezultatul discutiilor de astazi de la guvern pe tema Legii unice a salarizarii, nu se va renunta la greva din 5 octombrie, pentru ca motivele nemultumirilor nu sunt legate numai de coeficientii stabiliti in acest act normativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.