Mafiotii pot sta linistiti, Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pentru noul Cod Penal, si astfel, si pentru faptul ca va continua sa protejeze mafiotii. Cum se intampla acest lucru?
Foarte simplu. Noul Cod Penal asimileaza infractiunea de colectare de "taxa de protectie " cu santajul, desi multi cunoscatori ai fenomenului considera ca cele doua infractiuni ar trebui judecate separat, noteaza Ziua. Ba mai mult, prin neincriminarea separata a "taxei de protectie", este salvata crima organizata, care va ramane mereu ascunsa in spatele santajistilor de colt de strada.

In Romania, aproape in fiecare judet exista cel putin un clan de mafioti care solicita o "taxa de protectie". In Iasi sunt clanurile Cordunenilor si fratii Tanasie, in Valcea avem clanurile lui Gorun-Piele si Samir, in Sibiu sunt clanurile lui Blaga si grupul Tamparilor, iar in Bucuresti ii avem pe cei din clanurile Caranil si Dudienii. (Harta clanurilor mafiote din Romania o gasiti aici)

Mecanismul de impunere a acestor "taxe de protectie" este relativ simplu. Un grup, de regula inarmat, provoaca un scandal in local. Acesta este avertismentul, dupa care clanul va negocia cu patronul sau patronii localului plata unei sume prin care cei din urma isi asigura "linistea".

"Taxa de protectie se cere in general in localuri de lux, supermarketuri, cluburi sau cazinouri, unde se presupune ca se invart bani multi. Nu ceri "taxa de protectie" cu copiii: membrii bandelor sunt adulti, incepand de la 25-35 de ani. Asta, ca sa fie bagati in seama", a declarat comisarul-sef Mihai Pitulescu, de la Politia Capitalei - Serviciul de Investigatii Criminale (SIC), potrivit Ziua.

Mai multe detalii despre clanurile "romanilor" gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.