Contractia resimtita in ultima jumatate de an pe piata fortei de munca a vulnerabilizat in principal proaspetii absolventi de facultate, care intampina greutati in a-si gasi un loc de munca. Unii raman in orasele mari, inca in cautarea unei surse de venit, dar sustinuti de parinti. Restul absolventilor se intorc in orasul natal.
Negocierea la sange a pachetului salarial de intrare, dipsaritia anumitor beneficii si cresterea apetitului pentru angajarea persoanelor cu experienta sunt doar cateva dintre efectele crizei care au miscorat sansele de angajare ale unui proaspat absolvent, noteaza Wall-Street.

Unii dintre proaspetii absolventi deja au luat drumul spre orasele natale. Daca ei nu au posibilitatea sa-si continue studiile cu un master sau nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca prim care sa se sustina din punct de vedere financiar in orasul universitar, vor fi nevoiti sa se indrepte catre zonele de origine. Acolo inca mai pot avea sustinere din partea parintilor”, considera Adriana Badescu, managing partner al firmei A&C Consulting Centre.

Locurile de munca, care erau ocupate de tinerii fara pretentii salariale si de cei cu chef de munca s-au imputinat odata cu aparitia crizei. Astfel, fara posibilitatea unui venit sigur, deoarece in tot mai multe locuri de munca se cere experienta, abolventii care nu pot conta pe suportul material fug in provincie pentru a scuti din chetuieli.

Eu am terminat facultatea anul trecut, insa pana in acest moment nu am gasit de munca. Gasisem un job platit cu salariul minim pe economie la un moment dat. Dar nu am putut sta pe cinci milioane pentru ca am de platit chirie aproape 100 de euro, mancare si intretinere care ma ajung la inca o suta de euro, cel putin. Plus transport si alte cheltuieli.[...] Asa ca, mama, ma intorc acasa!”, spune I. O., absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.