Un ceas Rolex, un inel, o bratara si o pereche de cercei de aur le-au fost luate sotilor Ceausescu inainte sau dupa ce au fost executati. Bunurile nu au fost gasite pana acum, cu toate ca, in conformitate cu legea, ele trebuiau pastrate de procurori si inapoiate copiilor.

O VALOARE DE CATEVA MII DE DOLARI

Haralambie Voicilas, avocatul lui Zoe Ceausescu, a precizat ca in momentul arestarii parintii clientei sale aveau asupra lor cateva bunuri de valoare care ar fi trebuit sa fie restituite dupa executie rudelor fostilor dictatori. Avocatul spune ca din discutiile purtate cu Zoe Ceausescu a aflat ca lucrurile despre care nu se mai stie nimic sunt un ceas Rolex si cateva bijuterii din aur, purtate de Elena Ceausescu. Valoarea acestor bunuri depaseste cateva mii de dolari, o mica avere pentru acele timpuri.

SERGIU NICOLAESCU NU MAI VREA SA VORBEASCA

Despre ceasurile si bijuteriile purtate de sotii Ceausescu inainte de a fi executati au existat discutii si in cadrul Comisiei Parlamentare pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989. Astfel, la finalul audierii generalului Vasile Ionel, senatorul PDSR Sergiu Nicolaescu declara, citat de Mediafax, ca ar fi foarte interesant sa se dezlege misterul ce planeaza asupra acestor bunuri. Contactat pentru a da mai multe amanunte legate de acest aspect, Nicolaescu a precizat ca nu isi mai aduce aminte de declaratiile facute in 1995, si nici nu mai doreste sa discute acest subiect.

MISTERIOASA GEANTA CU CECURI

In momentul in care au fugit de la sediul Comitetului Central cu elicopterul, Nicolae si Elena Ceausescu au avut asupra lor si o geanta. Conform marturiei fostului maior de securitate, Marian Rusu, in servieta respectiva se aflau sapte carnete cec, ce insumau aproximativ 3,5 milioane lei (aproximativ 150.000 de dolari la cursul oficial din decembrie 1989 de 21 de lei/USD).

Rusu, care i-a insotit o buna perioada de timp pe sotii Ceausescu dupa ce acestia au coborat din elicopter in apropiere de localitatea Titu, a declarat, la audierile din 1995 ale Comisiei Parlamentare de Cercetare a Evenimentelor din Decembrie 1989, ca a predat respectivele cecuri unei unitati militare de graniceri, de unde au fost trimise la procuratura. Banii erau depusi pe numele celor trei copii ai cuplului Ceausescu si pe numele unui nepot, fiul lui Valentin Ceausescu.

ZOE NU STIE NIMIC

Voicilas a declarat ca Zoe nu stie nimic de existenta acestor bani. "Chiar daca astfel de discutii au avut loc in acea comisie parlamentara, clienta mea nu a primit nici o instiintare referitoare la aceste carnete cec. Banii aceia, daca au existat, nu au ajuns la Zoe Ceausescu", a precizat avocatul.

El a adaugat ca si Valentin, Zoe si Nicu Ceausescu au fost deposedati de multe bunuri pe care nu au reusit decat partial sa le recupereze. Intr-o discutie cu fiica fostului sef de stat, Voicilas a aflat ca, dupa eliberare, Zoe si sotul ei au fost nevoiti sa se imprumute cu haine de la prieteni, intrucat toate bunurile lor au fost furate sau sechestrate. "La fel au patit si Valentin, si Nicu. In timp, in urma unor procese, o mica parte din bunuri le-au fost inapoiate", a mai spus Voicilas.

NICI O CASA

Nicolae si Elena Ceausescu nu au avut nici un imobil in proprietate personala. Ei nu i-au lasat nici pe copii sa-si poata cumpara locuinte, asa incat, dupa revolutie, Valentin, Zoe si Nicu au fost nevoiti sa apeleze la rude si prieteni pentru a avea unde sa locuiasca. Bunurile personale din casa aflata in Primaverii sau cele de la Vila din Snagov au fost furate la revolutie, iar ceea ce a mai ramas a fost preluat la protocolul de stat. Multe dintre acestea au fost scose de RAPPS si vandute la licitatii, iar altele au fost expuse la Muzeul de Istorie al Romaniei.

UN PLIC CU 52 DE DOLARI

In mai 1995, consilierul prezidential Vasile Ionel a predat Comisiei parlamentare "Decembrie 1989" plicul din mapa purtata de Nicolae Ceausescu, in momentul arestarii sale, dupa fuga de pe acoperisul sediului CC al PCR. Plicul, sigilat si stampilat, continea doua legaturi de chei obisnuite, o cheie de seif si 52 de dolari. Vasile Ionel primise plicul de la generalul Victor Stanculescu - unul dintre participantii la procesul de la Targoviste al sotilor Ceausescu.

Alte doua agende aflate in posesia celor doi dictatori in momentul in care au parasit cu elicopterul Bucurestiul au ajuns la Ministerul Justitiei.
Intr-o prima etapa, s-a presupus ca datele existente in acele agende se refera la conturile din strainatate ale sotilor Ceausescu, insa cercetarile ulterioare aveau sa infirme aceasta ipoteza.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.