O alta propunere prevede testarea elevilor din doi in doi ani, respectiv la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a si a IX-a. Scolarii vor fi evaluati prin teste de tip international. Admitere la liceu va ramane aceeasi ca si pana acum: ponderea mediilor generale din gimnaziu (50%) si notele la tezele cu subiect unic (50%).
In privinta bacalaureatului, noua lege prevede ca acesta sa aiba loc la trei probe. In ultimul an de liceu, elevii vor fi evaluati in privinta competentelor de comunicare in limba romana, vor da un test la limba straina si vor sustine un examen la informatica.

In acest sens, scoala va stabili 20% din curriculum, 60% va fi stabilit de Ministerul Educatiei, iar 20% din materiile invatate de elevi vor fi la dispozitia elevilor. Potrivit noii legi, curriculumul va avea la baza cele opt competente-cheie agreate in Uniunea Europeana, scrie Adevarul.

  • Registru Matricol Unic pentru studenti


In privinta sistemului de invatamant superior, Legea educatiei nationale cuprinde un capitol de cercetare stiintifica nationala, studentii urmand a fi inregistrati intr-un Registru Matricol Unic.

Cat despre situatia profesorilor universitari, acestia isi vor putea continua activitatea pana la 70 de ani, daca Senatul universitatii le aproba acest lucru. Daca sunt prinsi plagiind, profesorii isi vor pierde titlul univesitar obtinut.

Tot la capitolul universitar, doctoratele vor fi organizate in institutiile aprobate de Ministerul Educatiei. Doctoratul va putea fi organizat in unul sau mai multe domenii si va avea doua componente: un program de pregatire bazat pe studii universitare avansate si un program de cercetare stiintifica sau creatie artistica.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.