Femeile, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, intretinatorii de familie si salariatii care au cel mult cinci ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare vor fi vizati "in ultimul rand" de concedierile din agentiile guvernamentale, potrivit proiectului discutat de Guvern.
Guvernul discuta in sedinta de miercuri proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI, acesta fiind unul dintre celei proiecte de lege pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Potrivit proiectului obtinut de NewsIn, personalul autoritatilor si institutiilor care se desfiinteaza in urma reorganizarii va fi angajat in structurile care preiau activitatea acestora, dar in limita posturilor aprobate pentru structurile ce preiau activitatea. Incadrarea personalului pe noile functii si stabilirea noilor drepturi salariale se vor realiza pana la 1 decembrie.

In ceea ce priveste angajatii care isi pierd locurile de munca in urma reorganizarii, proiectul de lege prevede ca incetarea raporturilor de munca sau de serviciu se va face in baza criteriilor stabilite intre conducerea institutiei si reprezentantii salariatilor sau ai sindicatelor, dupa caz, cel tarziu pana la 1 decembrie.

In absenta acestor criterii, aplicarea masurii de incetare a raporturilor va tine cont de cateva "criterii minimale": daca sunt indeplinite conditiile de pensionare; masura sa afecteze mai intai persoanele care nu au copii in intretinere; in situatia in care concedierea afecteaza doi soti angajati in aceeasi institutie, isi va pierde postul sotul care are venitul cel mai mic.

In plus, masura concedierii trebuie sa "afecteze in ultimul rand" femeile, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, intretinatorii de familie, precum si salariatii care au cel mult cinci ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare.

La disponibilizare se va tine cont totodata de calificativul obtinut la ultima evaluare a performantelor profesionale si de existenta unor sanctiuni disciplinare.

Infiintarea, organizarea, functionarea si atributiile structurilor care rezulta in urma reorganizarii agentiilor si autoritatilor vor fi reglementate prin hotarari de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 octombrie 2009.

Din cele 226 de agentii, administratii, autoritati, centre, companii, inspectorate, inspectii, oficii, laboratoare, regii si institute care functioneaza in subordinea Guvernului vor ramane 107, a decis Guvernul luna trecuta. In urma restructurarii, vor fi eliminate 9.200 de posturi, fie prin disponibilizari, fie prin scoaterea din schema de personal a posturilor vacante, dar bugetate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.