Persoanele fizice si juridice pot sa caseze cel mult trei masini vechi si, astfel, sa primeasca pana la 11.400 lei ca sa-si cumpere o masina noua, in etapa a treia a programului Rabla, a anuntat astazi Ministerul Mediului, dupa ce datele au aratat un succes limitat al programului pana acum.
Decizia vine la o zi dupa ce datele Fondului de Mediu au aratat ca, in primele doua etape, programul a fost accesat doar pe jumatate, potrivit NewsIn.

Masura va intra in pachetul anticriza pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, a anuntat Ministerul Mediului intr-un comunicat.

In etapa a doua a programului Rabla au fost scoase din circulatie numai 9.649 de autoturisme, iar in prima etapa au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme, din totalul de 40.000 disponibile pentru primele doua faze.

In 2009, in vederea implementarii acestui program a fost alocata suma de 190 milioane lei, pentru scoaterea din uz a unui numar de 50.000 autoturisme de la populatie, precum si 38 milioane lei pentru innoirea flotelor auto ale firmelor.

Astfel, in noua varianta a programului, proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10 ani, care este inmatriculat in Romania inainte de 31 decembrie 2006 si care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, obtinand ulterior un certificat de distrugere, poate obtine un tichet valoric.

"Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinantarii achizitiei unui autovehicul nou, putandu-se utiliza in acest scop contravaloarea cumulata a unui numar de maximum 3 tichete valorice", a mai anuntat ministerul. Potrivit comunicatului, detinatorul tichetului valoric poate fi altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.

Ministerul Mediului a mai precizat ca, pentru firme, tichetele valorice se elibereaza distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea lor se face numai pentru cumpararea de autovehicule noi pentru firme. "Persoanele juridice nu pot achizitiona autovehicule noi in nume propriu utilizand tichete valorice emise pentru persoane fizice. Acelasi regim se aplica si persoanelor fizice", se mai arata in comunicat.

Prime de casare de 17.000 lei pentru tractoare

De la 1 ianuarie 2010, Ministerul Mediului vrea sa demareze un program similar celui pentru innoirea parcului auto, destinat atat persoanelor fizice, cat si juridice care vor sa achizitioneze o masina agricola, in schimbul scoaterii din circulatie a unui vehicul mai vechi de 10 ani.

Prima de casare va fi de 17.000 lei (circa 4.000 euro), potrivit datelor programului anuntat de Ministerul Mediului, insa nu poate depasi 50% din pretul de achizitie al vehiculului nou, care urmeaza sa fie cumparat, in cazul persoanelor fizice. In schimb, pentru persoanele juridice, prima de casare nu poate depasi 40% din pretul de achizitie al tractorului nou.

Tot in pachetul anticriza au mai fost incluse unele masuri de completare a exceptiilor de la plata taxei pe poluare si de extindere a sferei programelor ce pot fi finantate prin Fondul de Mediu.

Astfel, de la plata taxei de poluare vor fi masinile mobile nerutiere, ale caror motoare respecta normele privind poluarea chimica si a caror deplasare pe drumurile publice este in general limitata numai la si de la locul de munca, precum si autovehiculele aflate in proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, independent de detinerea permisului de conducere de catre proprietarul autovehicului.

De asemenea, din Fondul de Mediu vor putea fi finantate si proiecte de inchidere a depozitelor de deseuri neconforme.

"Aceste programe vor avea ca beneficiari autoritatile locale aflate in dificultate si care nu isi pot indeplini angajamentele asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul Ministerului Mediului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.