Social 28 August 2009 20:24
Cum sa ii aducem inapoi acasa pe tinerii romani foarte pregatiti, acesti oameni de care avem nevoie pentru a schimba fata societatii in care traim, mai ales ca dupa ce termina studiile, acestia prefera sa ramana intr-o tara de adoptie? Fundatia Dinu Patriciu si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), a lansat astaz un proiect dedicat acestei provocari.
Este vorba despre un proiect virtual ce reuneste absolventii romani din diaspora si marile companii din tara, www.joburilaorizont.ro.

"Proiectul dezvoltat de cele doua organizatii diminueaza deficitul de informatie cu care se confrunta atat agentii economici din Romania care nu pot accesa tinerii romani foarte bine pregatiti in afara tarii, cat si absolventii de studii universitare si postuniversitare din strainatate care nu cunosc oportunitatile din Romania. Din punct de vedere operational, accesarea platformei este gratuita. Primul pas consta in crearea unui cont de utilizator. Companiile anunta posturile vacante, iar studentii candideaza pentru aceste posturi. Platforma nu limiteaza postarile de joburi la un numar de domenii de activitate, iar acestea se fac in timp real, fara a necesita interventia administratorilor", spun reprezentantii celor doua organizatii.

Exodul in tarile dezvoltate al absolventilor si studentilor bine pregatiti din Romania este in continua crestere, mai ales dupa integrarea Romaniei in tarile Uniunii Europene, subliniaza NewsIn.

Potrivit unui studiu al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, un student din patru se gandeste sa plece definitiv din Romania, ratiunile fiind aceleasi: posibilitati de continuare sau completare a studiilor in conditii superioare celor de acasa, oportunitati de angajare pe salarii mai mari, pe scurt - o viata mai buna.

Octavian Bucur aste absolvent al Facultatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, iar din 2005 studiaza cancerul in SUA. El vrea sa-si continue cariera in cercetarea biomedicala in America si considera ca are suficiente motive pentru a ramane acolo. Il motiveaza, in primul rand, salariul, apoi organizarea laboratoarelor de cercetare din cadrul universitatilor americane si dotarile acestora.

"Laboratoarele din Romania sunt prost dotate si, pentru a primi substantele sau aparatele dorite, trebuie sa completezi nenumarate hartii si sa astepti exagerat de mult timp. Esti prost platit si pana la urma observi ca in laboratoarele din Romania calitatea personalului scade constant, pentru ca persoanele tinere cu potential mare in cercetarea biomedicala pleaca in strainatate", spune Octavian Bucur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.