Social 27 August 2009 13:50
Cromoterapia sau terapia prin culori este utilizata de mult timp in medicina traditionala a multor popoare, cum ar fi egiptenii, chinezii si japonezii, fiind astazi utilizata inclusiv in cateva spitale din lume, renumite in psihologie medicala si tratamente ce manipuleaza psihicul.
Explicatia? creierul interpreteaza stimulii luminosi ajunsi pe retina, iar prin conexiuni cu alte arii cerebrale de interpretare creaza o senzatie ce nu se opreste strict la culoare, ci continua cu o conotatie si o valoare psihica si comportamentala pentru culoarea respectiva. In general, culorile au cam acelasi efect in cazul majoritatii persoanelor. Exceptie fac insa cei cu anumite experiente din trecut legate de o culoare. Astfel, asupra sanatatii, culorile au efecte stimulative sau inhibante, pozitive sau negative.

  • Rosu

Rosul reprezinta o culoare contrastanta, insa puternica. Exprima dragoste, pasiune, dar si foc, nervozitate sau chiar pericol. Este o culoare indrazneata, motivanta, entuziasta, care ofera un sentiment de aventura. In plan medical, culoarea rosie faciliteaza regenerarea celulara si activeaza circulatia sangelui, fiind recomandata fumatorilor care au deficit circulator. Cardiacilor le este recomandat sa evite aceasta culoare, deoarece creste tensiunea si intensifica respiratia. Foarte mult rosu are efecte inverse precum imposibilitatea de concentrare, nervozitatea sau chiar anxietate. Anumite culturi, precum cea egipteana, asociaza rosul cu masculinitatea, iar indienii cu puritatea, fiind culoarea ce simbolizeaza totodata lichidul vital: sangele. Fiind o culoare calda si energizanta, este indicata in cazul asteniei, a durerilor reumatice, a racelii si gripei precum si in cazul anemiei. Rosul este de asemenea indicat persoanelor cu disfunctii sexuale sau libidou scazut.

  • Violetul

Violetul stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor si calmeaza durerea. Are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a combate tulburarile de vedere dar si cele ale aparatului urinar (cistite). Printre efectele pozitive se mai numara combaterea crampele musculare, dar si impiedicarea formarii celulitei si a depozitelor adipoase in general. Este culoarea intelepciunii, sugerand luxul, sofisticatul, romantismul si emotiile.


Cititi mai multe in Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.