Social 26 August 2009 15:32
In luna octombrie, la debutul acestui an scolar, vom face cunostinta cu oamenii valorosi pe care ii are tara noastra, la Gala Premiilor in Educatie.
Peisajul social romanesc nu ne da sansa sa auzim prea multe lucruri pozitive legate de scoala romaneasca, nici despre profesori, nici despre elevi. Pare un sistem impotmolit in valori vechi si fara interes pentru politicienii care nu investesc suficient in el. Iar toate aceste date ne fac sa nu privim scoala cu ochi buni, am devenit chiar pesimisti.

Sunt insa oameni care vor sa ne demonstreze ca lucrurile nu stau chiar asa, ca avem inca profesori de exceptie si de asemenea, tineri care ne fac cinste prin performantele lor. Vom afla cine sunt acestia la Gala Premiilor in Educatie, eveniment organizat de Fundatia Dinu Patriciu. Inscrierea in competitia pentru cele 4 categorii de concurs este inca deschisa tuturor celor pasionati de a invata sau de a-i invata pe altii despre lume, despre oameni si despre valorile pozitive care ar trebui sa ne guverneze vietile.

Directorul General al Fundatiei Dinu Patriciu, Tincuta Baltag vorbeste, intr-un interviu, despre Gala Premiilor in Educatie si despre toate telurile pe care isi propun sa le atinga organizatorii evenimentului. Este vorba despre un proiect care vrea sa ne convinga de faptul ca scoala este cea mai buna investitie pe termen mediu si lung si de aceea ii va premia cu 200.000 de euro pe cei mai buni profesori, studenti si elevi.


  • Care este istoria Galei Premiilor in Educatie, ce gand a generat idea lansarii unui eveniment care vorbeste despre importanta educatiei in vietile noastre, dar si despre importanta oamenilor valorosi?

Ideea acestui proiect ne-a venit in contextul in care tema educatiei este foarte prezenta pe agenda publica, insa modul in care este abordat in general acest subiect nu este cel mai potrivit din punctul nostru de vedere.

Exista in mod evident probleme reale cum ar fi abandonul scolar, violenta in scoli, neadaptarea programei scolare la nevoile pietei muncii. Daca dorim insa ca in viitor aceste lucruri sa se imbunatateasca, nu rezolvam nimic atacand constant sistemul si oamenii ce il constituie ci incercand mai degraba sa redescoperim si sa promovam valorile educatiei.

Si spun acest lucru deoarece am observat ca rolul educatiei in acest moment nu este neaparat perceput ca fiind important in asigurarea bunastarii… oamenii cauta alte retete facile de succes. A investi in propria educatie dureaza, costa, iar efectele se vad pe termen mediu si lung, iar noi oamenii in general prin natura noastra ne dorim totul repede si fara un prea mare efort. Este o mentalitate daunatoare pe termen lung pentru ca realitatea este ca natiunile cele mai prospere nu sunt cele ce detin cele mai multe resurse naturale ci acele natiuni cu oameni bine pregatiti, informati si educati. Este o idee transmisa la toate nivelurile societatii de altfel, pentru ca daca te gandesti ca in Finlanda de exemplu un procent de aproximativ 14% din bugetul de stat este destinat educatiei, intelegi faptul ca aceasta natiune crede in educatie si in faptul ca orice ban alocat acesteia este o investitie extrem de profitabila, si nu o cheltuiala.

In Romania exista o nevoie evidenta de reforma in sistemul educational, insa aceasta reforma nu se poate face fara oameni. Oameni implicati, pasionati si mai ales motivati. Iar motivatia nu sta doar in compensatii materiale (desi desigur si acestea sunt importante) ci mai ales in apreciere, statut si valorificare.

Gala Premiilor in Educatie are menirea de a revigora aceste valori. Prin acest proiect ne dorim sa transmitem ca educatia este importanta, ca societatea civila in ansamblul sau recunoaste valoarea acesteia si recunoaste mai ales eforturile celor care prin munca lor realizeaza deja acea schimbare pe care ne-o dorim cu totii.

Vedeti dumneavoastra, exista in acest moment oameni extraordinari, profesori, elevi, studenti, care au proiecte frumoase, care fac mai mult decat cere "fisa postului" care se implica in comunitate si fac cinste Romaniei acolo pe unde merg. Acestia sufera insa de o lipsa de recunoastere cronica, o lipsa de valorificare datorata de multe ori si propriei modestii. Ne-am asumat misiunea de a-i scoate din anonimat si de a-i recunoaste in rolul lor de adevarate modele in speranta ca altii le vor urma exemplul.


  • In contextul social actual, cand scoala cade pe ultimul plan in interesele tuturor (mai ales al politicienilor), demersul Fundatiei Dinu Patriciu si sloganul "pasiune pentru educatie", par rupte dintr-un film S.F. Astfel, care este motivatia celor care investesc bani, timp si energie pentru organizarea evenimentului Gala Premiilor in Educatie?

Noi credem foarte mult in rolul educatiei in dezvoltarea personala a unui individ. De altfel credem ca este singura cale pentru a avea o viata implinita si pentru a nu fi o tinta prea usoara a manipularilor sau a abuzului. Credem intr-o societate in care oamenii isi cunosc atat drepturile cat si obligatiile iar acest lucru poate fi infaptuit numai prin educatie.

In acelasi timp observam promovarea unor false modele, lucru ce genereaza confuzie mai ales in randul tinerilor care in acest moment isi formeaza sistemul de valori. Daca ne dorim ca peste 10 sau 20 de ani Romania sa arate altfel, va trebui sa invatam sa ne recunoastem valorile si oamenii merituosi. Tocmai pentru ca ei sa se simta motivati sa continue, si mai ales sa ii pastram in tara.


  • Ce obiective vreti sa atingeti cu ajutorul acestui eveniment si prin mediatizarea sa? Ce vreti sa transmiteti practic societatii romane in care traim astazi?

De la inceputul proiectului le-am transmis tuturor celor implicati ca nu ne dorim doar sa facem un eveniment intr-o seara in care sa ne punem tinutele de gala si sa impartim premii. Ne dorim mult mai mult decat atat. Ne-am propus ca pe tot parcursul anului pana la Gala propriu-zisa, sa vorbim despre oameni interesanti, proiecte frumoase, organizatii dinamice si inovatoare, sa transmitem pur si simplu stiri pozitive si inspirationale din sistemul educational romanesc. Obiectivul pe termen mediu si lung este sa transmitem mesajul ca educatia este importanta si merita sa investesti timp si energie in ea.

  • Care este valoarea totala a premiilor care ii motiveaza pe participanti? Cine sponsorizeaza premierea?

Premiile sunt oferite in exclusivitate de catre Fundatia Dinu Patriciu si au o valoare totala de 200’000 EUR. Sunt 4 mari categorii:

Categoria "Invatamant preuniversitar":
1. Profesorul anului
2. Elevul anului (din clasele V - XII)
3. Scoala anului (scoli generale de stat sau private, inclusiv licee)

Categoria "Invatamant universitar":
4. Profesorul anului
5. Studentul anului (in ciclul de licenta sau master)
6. Facultatea anului (institutii de stat sau private)
Categoria "Cercetare in Educatie":
7. Cercetatorul anului

Categoria "Organizatii neguvernamentale si proiecte":
8. ONG-ul anului in domeniul educatiei
9. Cel mai bun proiect educational realizat de un ONG sau institutie de invatamant

Toate informatiile referitoare la categorii dar si valoarea premiilor sunt pe www.premiileineducatie.ro.

  • In vremuri de criza, cum se justifica finantarea si preocuparea pentru responsabilitatea sociala? Pe dumneavoastra in mod special, ce va motiveaza?
In special in vremuri de criza este nevoie de responsabilitate sociala. Poate chiar mai mult si mai intens decat in vremuri "normale". Acum este momentul in care din ce in ce mai multe categorii sunt afectate de criza, oamenii isi pierd locurile de munca, companiile isi restrang activitatile, la nivel global as spune ca intreaga societate este afectata. Este exact momentul in care oamenii trebuie sa fie solidari si sa ii ajute pe cei aflati in nevoie.

Din fericire pentru fundatia noastra, noi nu suntem afectati de criza, avem un buget mai mare chiar decat anul trecut. Asta pentru ca suntem finantati printr-un mecanism de endowment. Domnul Patriciu a plasat 100 milioane USD intr-un fond de investitii iar profitul realizat de acesta reprezinta bugetul nostru – aproximativ 7 milioane USD pe an.

Motivatia noastra vine mai ales din feedback-ul pe care il primim de la bursierii nostri, de la profesorii cu care lucram,de la voluntarii care ne ajuta in misiunea noastra. Faptul ca putem simti in mod direct, nemijlocit, efectul pe care implicarea noastra il are in destinul a mii de tineri ne face sa ne dorim sa mergem mai departe.

Roadele le vom culege in cativa ani, atunci cand bursierii nostri vor fi oameni realizati si implicati activ in transformarea societatii romanesti.


  • Intre membrii juriului exista personalitati cu notorietate, din diverse domenii si chiar personalitati ale culturii media cum este Florin Grozea din Trupa Hi-Q sau Mihai Gainusa. Cum i-ati convins pe acestia sa faca parte din juriul evenimentului?
Pentru noi este o mare onoare si o mare bucurie in acelasi timp ca oameni atat de importanti pentru societatea romaneasca au ales sa se alature demersurilor noastre. A fost o recunoastere in plus ca valorile noastre sunt impartasite. Ne-am dorit ca in juriu sa avem reprezentate toate categoriile implicate in domeniul educatiei si preocupate de acesta: jurnalisti, profesori, reprezentanti si studentilor, companii cu programe de CSR in domeniul educational dar si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale. Avem acum 42 de membri in juriu, ei sunt impartiti in categorii iar numarul acestora speram sa garanteze obiectivitatea evaluarilor.

Am dezvoltat impreuna cu juriul grile foarte amanuntite si serioase de jurizare tocmai pentru ca valorile pe care noi le cautam si vrem sa le scoatem la lumina nu sunt atat de usor cuantificabile: nu vom premia note sau numar de medalii ci vom pune mare accent pe implicare sociala, dezvoltare de programe inovative, interactivitate si asa mai departe.

  • Cu ce alte realizari in domeniul promovarii valorilor educatiei se mai lauda Fundatia Dinu Patriciu?

Realizarile cu care ne mandrim cel mai mult sunt realizarile celor 5’600 de bursieri ai nostri. Anul trecut i-am premiat suplimentar pe 150 dintre ei pentru rezultate deosebite obtinute la olimpiadele scolare. I-am incurajat de asemenea sa se implice ca voluntari in comunitatile lor si am avut placuta surpriza sa aflam ca aproximativ 200 dintre ei s-au inscris ca voluntari permanenti ai unor ONG-uri din zona.

Bursierii nostri plecati la studii in strainatate ne-au transmis de asemenea rezultatele lor si felul in care au promovat imaginea Romaniei in lume fie prin participari ca vorbitori la conferinte, prin lucrari publicate si mai ales prin seriozitatea cu care si-au indeplinit si au depasit obligatiile ca masteranzi si doctoranzi ai celor mai prestigioase universitati din lume.
Am continuat si programul Educatia Merita si l-am imbogatit chiar, in sensul ca am demarat lucrari de renovare ale unor scoli din mediul rural, lucrari in care am implicat si voluntari.

In programul Sponsorizeaza un Copil avem integrati peste 200 de copii din zonele cele mai defavorizate ale Romaniei, copii ce primesc sprijin material in fiecare luna.

Lucram in acest moment la un proiect impreuna cu Liga Studentilor din Strainatate, este vorba despre o platforma virtuala pentru relationarea absolventilor de studii in strainatate cu angajatorii de top din Romania, pentru integrarea cu succes a tinerilor nostri valorosi pe piata muncii. Mai lucram de asemenea impreuna cu Fundatia Codecs pentru Leadership la dezvoltarea primului Master in Educatie din Romania.

Avem planuri mari si speram ca tot mai multe organizatii, companii dar si persoane fizice sa ni se alature in misiunea noastra de a promova educatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.