Social 25 August 2009 18:02
Trei persoane au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si pentru nerespectarea masurilor de protectia muncii in dosarul exploziilor de la Exploatarea Miniera Petrila de anul trecut, cand au murit 13 oameni, iar alti 15 au fost raniti.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor Aurelian Necula, Gheorghe Rosu si Dan Stefan Ungur sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru comiterea infractiunilor privitoare la nerespectarea masurilor de protectia muncii (respectiv, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, omisiune care a creat un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca).

Procurorii arata ca, la data de 15 noiembrie 2008, au avut loc la Exploatarea Miniera Petrila - abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont – 250, doua deflagratii soldate cu decesul a 13 persoane si ranirea altor 15.

Potrivit NewsIn, din probele procurorilor, constand in expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente intocmite ca urmare a verificarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca etc., a rezultat ca Aurelian Necula, in calitatea sa de director al Exploatarii Miniere Petrila si de sef al comandamentului de lichidare a avariei, si Gheorghe Rosu, in calitate de inginer sef cu securitatea si sanatatea in munca si organ de supraveghere, conducere si control pe linie de activitate de salvare miniera, din culpa nu au intreprins masurile legale de securitate si sanatate in munca referitoare la oprirea activitatii la abatajul de banc subminat 431, in conditiile manifestarii unui pericol grav si iminent. Totodata, acestia nu au luat/respectat masuri pentru asigurarea unui aeraj corespunzator de prevenire a aparitiei focurilor endogene, de intretinere in stare corespunzatoare a cailor de aeraj si cele referitoare la Metoda cadru de exploatare a stratelor de carbune cu inclinare medie.

Tot in sarcina lui Necula s-a retinut faptul ca acesta nu a dispus evacuarea personalului salvator din zona calamitata, incalcari ce au condus la provocarea celor doua explozii subterane.

In ceea ce il priveste pe Stefan Dan Ungur, procurorii au stabilit, prin probele administrate in cauza, ca acesta, din culpa, in calitate de fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera a aceleiasi exploatari, nu a respectat masurile stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca; nu a intreprins demersurile necesare de oprire a activitatii la respectivul abataj in conditiile existentei unui pericol grav si iminent si nu a fost efectiv prezent la acel loc de munca pentru a coordona activitatea salvatorilor mineri; nu a intreprins masuri adecvate cu privire la asigurarea unui sistem de aeraj corespunzator, precum si pentru a preveni aparitia focurilor endogene.

Potrivit comunicatului, cercetarile au relevat ca inculpatii, prin deciziile lor manageriale, au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat conditii pentru circulatia aerului incarcat cu oxigen in spatiul exploatat. Acest fapt a dus la intetirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor doua explozii. Probele administrate au evidentiat ca incalcarea de catre inculpati a dispozitiilor de securitate a muncii privind asigurarea aerajului a generat si acumulari de gaz metan in concentratie de peste 2% care, desi cunoscute, nu au fost raportate si cercetate, cu speranta ca activitatea din abataj va putea continua.

Evenimentul s-a produs in momentul intalnirii celor doi factori: gazul metan in concentratie critica si focul endogen


Prima explozie a fost rezultatul actiunii acestor factori, la care se adauga decizia culpabila a inculpatilor de continuare a operatiilor de combatere activa a focului endogen aparut in abataj, in conditiile amplificarii focului si crearii unui pericol grav si iminent de explozie, pericol care s-a si concretizat apoi in deflagratia din data de 15.11.2008, orele 1449, in urma careia au decedat 8 persoane, alte 9 fiind ranite.

Cea de-a doua explozie reprezinta rezultatul exclusiv al omisiunii lui Aurelian Necula de a dispune evacuarea personalului salvator din zona calamitata, in care exista un pericol grav si iminent de producere a unui accident, care s-a concretizat in explozia survenita la orele 1830 in urma careia au fost ranite 6 persoane si au decedat alte 5.

Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Petrosani.

Cinci persoane din conducerea minei Petrila au fost gasite responsabile in cazul exploziilor din noiembrie de catre inspectorii de munca. [Cinci persoane din conducerea minei Petrila, gasite responsabile in cazul exploziilor din noiembrie]

De asemenea, Inspectia Muncii a aplicat 18 sanctiuni contraventionale, 14 la Exploatarea Miniera Petrila si patru la Compania Nationala a Huilei Petrosani, in valoare totala de 152.000 de lei. Comisia de ancheta a mai stabilit ca incalcarile legislatiei in domeniu au fost savarsite de 28 de persoane din cadrul unitatilor amintite. [Inspectorii de munca au constatat unele nereguli in mina Petrila cu doua luni inainte de explozii]

In data de 15 noiembrie, in subteranul minei Petrila s-au produs, la interval de aproape patru ore, doua explozii in urma carora si-au pierdut viata 13 persoane, iar alte 15 au fost ranite. Prima explozie s-a soldat cu opt morti si noua raniti, iar in cea de-a doua si-au pierdut viata cinci salvatori minieri si sase persoane au fost ranite. [12 morti, 11 vaduve, 15 copii orfani]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.